Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Zapiekane kiełbaski na ratatouille
Bakłażana natnij w kilku miejscach wbijając w niego nóż. Połóż bezpośrednio na palniku i opalaj go. Kiedy ładnie się opali obierz ze skóry i pokrój w nierówną kostkę. Czerwoną cebulę pokrój w grube piórka i przesmaż na oliwie.
Dodaj pokrojone w kostkę papryki i kilka listków świeżego rozmarynu oraz tymianku.
Marchewkę i pietruszkę pokrój w paseczki obieraczką do warzyw i dodaj na patelnię z pokrojonym czosnkiem. Wlej połowę słoika passaty pomidorowej, zamieszaj. Dodaj kilka pokrojonych w ćwiartki pomidorków, bakłażana i startą skórkę z cytryny. Dopraw do smaku.
Kiełbaski pokrój w kawałki i razem z plastrami cebuli wrzuć na blaszkę do pieczenia. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut, tak żeby się zarumieniły.
Przełóż kiełbaski na talerz i polej obficie przygotowanym ratatouille.
Jabłką pod bezą włoską
Wsyp pół szklanki cukru na suchą patelnię, dodaj odrobinę wody i zagotuj, żeby cukier się rozpuścił – powstanie syrop cukrowy. Do ubitych 3 białek dodawaj powoli syrop cukrowy nie przerywając ubijania. Kiedy całość się dobrze ubije, wstaw na chwilę do lodówki.
Pokrój jabłka w kostkę. Dodaj do nich sok z cytryny i szczyptę cynamonu, dokładnie wymieszaj i przełóż do małych miseczek lub szklanek. Na jabłka nakładaj delikatnie masę bezową, opal ją lekko palnikiem cukierniczym z wierzchu. Udekoruj deser rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i gorzkim kakao.
*Składniki dodatkowe - spiżarnia:
czosnek - 2 ząbki
włoszczyzna
2 czerwone cebule
1 biała cebula
kilka łyżek oliwy Casa de Azeite
dwie gałązki rozmarynu
dwie gałązki tymianku
3 jajka Moja Kurka
1 cytryna
4 małe pomidorki
3 jabłka
kakao Magnetic
cukier Słodka Łyżeczka
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła można z powodzeniem zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5