Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Makaron z kurczakiem
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filet z piersi kurczaka oczyść z błon i pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, gdy nabierze złocistego koloru dodaj na patelnię pokrojonego kurczaka.
Wszystkie pomidorki przekrój na pół, dorzuć do kurczaka z cebulą - wymieszaj i zostaw na wolnym ogniu. Gotowy makaron odcedź. Zostaw pół szklanki wody z makaronu. Jeśli pomidory puściły sok, dodaj do sosu pół szklanki śmietany 30% i pół szklanki wody z makaronu. Zostaw na ogniu by sos się zredukował. Odcedzony makaron dodaj do sosu. Dopraw solą, pieprzem i posyp świeżym listkami szałwii.
Śliwki w karmelu
Na suchą patelnię, bez tłuszczu wsyp kilka łyżek cukru. Czekając, aż cukier się skarmelizuje, przygotuj śliwki - przetnij wszystkie na pół i pozbaw je pestek. Do karmelizującego się cukru dodaj trochę śmietany 30%, zamieszaj patelnią i dorzuć śliwki. Kiedy śliwki całe zanurzą się w sosie, dodaj migdały w płatkach. Zwiększ ogień w celu szybkiej redukcji, potrząsaj delikatnie patelnią. Gdy całość zgęstnieje - przełóż deser na talerz i udekoruj dodatkową porcją migdałów w płatkach i ewentualnie kilkoma listkami świeżej melisy lub mięty.
*Produkty dodatkowe - spiżarnia:
Szałwia
Melisa
Mięta
Cukier brązowy
Sól Culineo
Cebula biała 2 szt.
Śmietana 30% Mleczna Dolina 125 ml
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5