Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Keftedes
Dwie białe cebule posiekaj w dość drobną kostkę. Mięso przełóż do miski i dodaj posiekaną drobno cebulkę. Dodaj sól, pieprz i posiekaną miętę. 2/3 fety pokrusz w rękach i również dodaj do mięsa, resztę sera zostaw do dekoracji. Wymieszaj wszystko ręką, dodając odrobinę bułki tartej, jeśli mięso jest zbyt kleiste. Uformuj średniej wielkości kotlety i spłaszcz je w dłoniach. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety po 3 minuty z każdej strony.
Rozgrzej oliwę na patelni grillowej. Każdą z sałat przekrój na pół – ułóż na patelni. W misce wymieszaj 2 łyżki octu winnego, sól i łyżkę miodu i taką mieszanką podlej grillujące się sałaty. Grilluj do czasu, aż większość wody odparuje. Przewracaj sałatę w międzyczasie.
Na małej patelni i na małym ogniu wstaw zalewę z oliwek.
Jeszcze jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Dodaj szklankę pasaty pomidorowej, zredukowany sos z zalewy z oliwek, dopraw solą i pieprzem, redukuj ok. 1 minuty. W tak powstały sos wrzuć gotowe kotlety, zmniejsz ogień i duś w sosie.
Odpowiednią ilość ryżu ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż przełóż na talerz, na nim ułóż 2-3 kotlety w sosie, posyp resztą fety, połóż połówkę grillowanej sałaty, udekoruj świeżymi ziołami i oliwkami.
Shake z owoców leśnych
Owoce z puszki przelej do blendera i połącz z jogurtem. Blenduj do uzyskania kremowej konsystencji i podawaj z listkiem świeżej mięty.
*Produkty dodatkowe - spiżarnia:
Cebula biała 3 szt.
Masło Mleczna Dolina 50 g
Szklanka passaty pomidorowej Sottile Gusto
Ocet winny 2 łyżki
Miód Złota Pasieka 1 łyżka
Sól Culineo
Pieprz Culieno
Świeża mięta
Ryż Supreme ok. 100 g
Bułka tarta Pano 2 łyżki
Oliwa Casa de Azeite
Olej rzepakowy Olej Wyborny
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5