Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Tiganites – greckie placuszki
Do kielicha blendera dodaj szklankę mleka i szklankę mąki, odrobinę proszku do pieczenia, szczyptę soli i kilka pociętych listków szałwii – całość dokładnie wymieszaj. Smaż niewielkie placuszki na rozgrzanej oliwie z oliwek. Usmażone placuszki odsącz na ręczniku papierowym i przełóż na talerz.
Orzechy włoskie, jeśli je lubisz, upraż na suchej patelni, dodaj dwie łyżki miodu i kilka listków szałwii, dopraw szczyptą cynamonu.
Placuszki polej kilkoma łyżkami śmietany i orzechami z miodem.
Sałatka z pora i cukinii
Oczyść pora odcinając zielone liście oraz korzeń. Umyj go dokładnie. Przetnij na pół i krój w półplasterki, następnie przesmaż na dobrze rozgrzanej patelni z dwiema łyżkami oliwy.
Na drugiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pomidorki koktajlowe i dwa rozgniecione ząbki czosnku. Smaż aż w pomidorkach zacznie pękać skórka. Wtedy polej je dodatkowo oliwą.
Cukinię pokrój obieraczką w podłużne plastry, przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i przełóż na talerz. Dodaj przesmażone pomidorki wymieszane z porem.
Jogurt przełóż do miski, dodaj sok z jednej cytryny, dwie łyżki oliwy i kilka suszonych, przesmażonych na oliwie śliwek. Wymieszaj dokładnie. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę z cukinii, pora i pomidorków.
*Składniki dodatkowe – spiżarnia:
Kilka łyżek miodu Złota Pasieka
Garść orzechów włoskich Bakallino
Kilka suszonych śliwek BakaD'Or
Jajko Moja Kurka 1 szt.
Szklanka mleka Mleczna Dolina
Szklanka mąki Złote Pola
Szczypta proszku do pieczenia
Sól Culineo
2 ząbki czosnku
Kilka listków szałwii
Szczypta cynamonu
Cytryna
Olej Wyborny słonecznikowy
Oliwa Casa de Azeite
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła można z powodzeniem zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5