Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Klopsy wołowe z ciemnym sosem i kozim serem
Mięso przełóż do miski, przypraw cynamonem i kurkumą. Dodaj trochę ciepłej wody, żeby łatwiej można było wyrobić masę. Uformuj małe burgery – dopraw finalnie solą i pieprzem. Smaż na mocno rozgrzanym oleju przez około 3-4 minuty z każdej strony.
Chałki przekrój na pół (chałki można ew. zastąpić bułką pradawną). W małej misce rozmieszaj jajko ze szklanką mleka, dopraw cynamonem i kurkumą. Chałki obtocz w masie jajecznej i przesmaż na maśle.
Na tak przygotowane tosty ułóż plastry koziego sera i zapiecz je w piekarniku w temperaturze 180 stopni aż ser się roztopi.
Kiedy klopsy są gotowe, ułóż przygotowane tosty z chałki na talerzu, połóż na nich klopsy wołowe, dodaj na talerz łyżką majonezu, udekoruj listkami szałwii, mięty i bazylii. Całość skrop oliwą z oliwek.
Lekkie smoothie z melona
Melona przekrój na pół i obieraczką pozbądź się skóry. Pokrój w mniejsze kawałki, umieść w blenderze, dodaj mleko, kilka kostek lodu i dokładnie zmiksuj. Przelej do szklanek i ozdób listkami mięty.
*Składniki dodatkowe – ze spiżarni:
Szczypta kurkumy
Szczypta curry
Szczypta cynamonu
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Jajko Moja Kurka
Szklanka mleka Mleczna Dolina
Trzy łyżki majonezu Madero z żółtkiem z jaja kurzego z chowu z wolnego wybiegu
Kilka listków szałwii
Kilka listków bazylii
Kilka listków mięty
Olej rzepakowy Olej Wyborny
Oliwa Casa de Azeite
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła można z powodzeniem zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5