Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Dorsz z pieca z panierką kokosową
Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe. Ułóż kawałek papieru do pieczenia na blaszce, połóż na nim rozmrożony filet z dorsza, dodaj łyżkę masła i posyp bułką tartą wymieszaną z wiórkami kokosowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Grzanki
Pokrój pieczywo w grube kromki, ułóż na patelni grillowej i smaż przez kilka minut z każdej strony aż grzanki zrobią się chrupiące i złociste.
Zupa z fasolki szparagowej
Dorsza pokrój w niedużą kostkę. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, fasolkę obierz i przekrój na mniejsze kawałki, zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach (świeżą fasolkę można zastąpić mrożoną fasolką Mroźna Kraina). W rondlu rozgrzej masło i wrzuć do niego wszystkie warzywa, przesmażaj razem przez chwilę, a następnie zalej wodą i gotuj do miękkości warzyw.
Dodaj pokrojonego w kostkę dorsza, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem i gotuj przez kilka minut do momentu ugotowania ryby. Podawaj z grzankami i kawałkiem dorsza w panierce kokosowej. Ozdób całość listkami mięty.
Składniki dodatkowe – spiżarnia*:
2 cebule
3 łyżki masła Mleczna Dolina
garść bułki tartej Panu
2 ziemniaki
Szczypta cynamonu
1 marchewka
2 łyżki cukru Słodka Łyżeczka
Kilka listków mięty
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5