Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Omlet włoski z ziemniakami, sałatką z rzodkiewki i ogórka
Rzodkiewkę umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj kilka łyżek oliwy. Ogórka obierz ze skóry, pozostałą część pokrój obieraczką do warzyw w cienkie długie paski i zalej zimną wodą. Połącz rzodkiewkę z paskami ogórka. Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę i podgotuj w osolonej wodzie. Liście rzodkiewki umyj i przesmaż na oliwie z oliwek. Dopraw solą i sokiem z połowy cytryny, a następnie dodaj odcedzone, podgotowane ziemniaki i przesmażaj razem przez chwilę. Roztrzep dwa jajka i dodaj masę na patelnię. Rozprowadź dokładnie i smaż na małym ogniu aż jajka się zetną. Tak przygotowany omlet przełóż na talerz i ułóż obok sałatkę z rzodkiewki i ogórka. Ozdób całość listkami greckiej bazylii.
Polędwiczka wieprzowa
Polędwiczkę oczyść ze ścięgien i przetnij na pół, każdy z kawałków natnij wzdłuż i rozłóż na płasko. Dodaj rozmaryn i posmaruj miodem. Skrop oliwą i zwiń w roladę. Rozgrzej mocno oliwę na patelni i ułóż polędwiczki. Kiedy polędwiczka jest już na patelni posmaruj ją musztardą. Obsmaż na złoty kolor z każdej strony, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 12 minut. Paprykę odsącz z zalewy i pokrój w drobne paseczki. Wyłóż polędwiczkę wieprzową i dodaj garść pokrojonej papryki.
Składniki dodatkowe - spiżarnia:
Sól Culineo szczypta
Pieprz Culineo szczypta
Jajka Moja Kurka 2 szt.
Rozmaryn gałązka
Miód Złota Pasieka 2 łyżki
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Musztarda Madero 2 łyżki
Bazylia kilka listków
Cytryna 2 szt.
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5