Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Pieczony pstrąg z ziołami
Pstrąga natnij od strony skóry co 1,5 cm i natrzyj solą. Cytrynę pokrój w plasterki, posiekaj bazylię i szałwię. Skrop wszystko oliwą – włóż do środka ryby. Zawiń szczelnie całość w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Kasza z czerwoną cebulą, siemieniem lnianym i rodzynkami
Ugotuj dwie szklanki kaszy jęczmiennej. Rozgrzej oliwę, przesmaż na niej czerwoną cebulę i dwie łyżki siemienia lnianego. Dodaj pół szklanki śmietanki i garść rodzynek. Duś całość do momentu aż cebula zrobi się miękka. Dodaj na patelnię ugotowaną kaszę i odrobinę białego wina. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cynamonu. Pokrój pomidory w ćwiartki i wymieszaj z kaszą.
Salsa cytrusowa
Obierz cytrusy i wytnij z nich segmenty, wyciśnij sok z pozostałości miąższu. Posiekaj zioła, a następnie dodaj do cytrusów.
Dodaj kilka listków mięty i łyżkę miodu, dopraw solą i pieprzem a następnie całość dokładnie wymieszaj.
Na talerzu ułóż kaszę, na niej upieczonego pstrąga, a na całość wyłóż salsę cytrusową.
*Składniki dodatkowe - spiżarnia:
1 czerwona cebula
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Kilka listków bazylii
Kilka listków szałwii
Kilka łyżek oliwy Case de Azeite
2 łyżki rodzynek sułtańskich Bakallino
Gałązka rozmarynu
Pół szklanki śmietanki 30% Mleczna Dolina
Łyżka miodu Złota Pasieka
Szczypta cynamonu
50-60 ml. białego wina
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5