Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Makaron z cukinii z pesto z jarmużu i nerkowców

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Pesto z jarmużu

    Nerkowce wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 8 minut, aby orzechy się sprażyły. Zblanszuj połowę jarmużu i przełóż do blendera, dodaj kilka listków rukoli, sprażone orzechy nerkowca i kilka łyżek oliwy. Dopraw szczyptą soli i chili, a następnie zmiksuj na pesto. Dodaj ząbek startego na drobnych oczkach czosnku. Miksuj razem jeszcze przez kilka sekund.

    Makaron z cukinii

    Cukinię pokrój obieraczką wzdłuż na cienkie plastry. Krój zostawiając pestki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj trzy zgniecione, nieobrane ząbki czosnku. Następnie dodaj pokrojoną cukinię i przesmażaj razem przez około 3 minuty do momentu, aż cukinia będzie miękka. Dodaj kilka łyżek pesto i smaż razem przez około minutę. Wyłóż na talerz, ozdób kilkoma listkami rukoli i dopraw świeżo mielonym pieprzem.

    Zupa z cukinii

    Połóż cytrynę na sitku i przelej wrzątkiem, żeby ją sparzyć. Pozostałą część cukinii pokrój drobno i przesmaż na maśle z posiekanym porem. Dodaj skórkę z cytryny. Smaż razem przez około 5 minut a następnie zalej całość mlekiem kokosowym, dopraw szczyptą curry, kurkumy, kminu, kolendry i chili. Gotuj do miękkości warzyw. Podawaj ozdobioną listkami bazylii i kilkoma kroplami oliwy.

    Chipsy z jarmużu

    Połowę jarmużu dopraw solą i pieprzem, dodaj 2 łyżki oliwy i dokładnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 180 stopni przez kilka minut, aż jarmuż stanie się chrupiący.

     

    *Składniki dodatkowe - spiżarnia

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Cytryna 1 szt.

    Czosnek kilka ząbków

    Chili szczypta

    Por mały kawałek           

    Curry szczypta

    Kurkuma szczypta

    Kmin szczypta

    Kolendra szczypta

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów