Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Pesto z jarmużu
Nerkowce wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 8 minut, aby orzechy się sprażyły. Zblanszuj połowę jarmużu i przełóż do blendera, dodaj kilka listków rukoli, sprażone orzechy nerkowca i kilka łyżek oliwy. Dopraw szczyptą soli i chili, a następnie zmiksuj na pesto. Dodaj ząbek startego na drobnych oczkach czosnku. Miksuj razem jeszcze przez kilka sekund.
Makaron z cukinii
Cukinię pokrój obieraczką wzdłuż na cienkie plastry. Krój zostawiając pestki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj trzy zgniecione, nieobrane ząbki czosnku. Następnie dodaj pokrojoną cukinię i przesmażaj razem przez około 3 minuty do momentu, aż cukinia będzie miękka. Dodaj kilka łyżek pesto i smaż razem przez około minutę. Wyłóż na talerz, ozdób kilkoma listkami rukoli i dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Zupa z cukinii
Połóż cytrynę na sitku i przelej wrzątkiem, żeby ją sparzyć. Pozostałą część cukinii pokrój drobno i przesmaż na maśle z posiekanym porem. Dodaj skórkę z cytryny. Smaż razem przez około 5 minut a następnie zalej całość mlekiem kokosowym, dopraw szczyptą curry, kurkumy, kminu, kolendry i chili. Gotuj do miękkości warzyw. Podawaj ozdobioną listkami bazylii i kilkoma kroplami oliwy.
Chipsy z jarmużu
Połowę jarmużu dopraw solą i pieprzem, dodaj 2 łyżki oliwy i dokładnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 180 stopni przez kilka minut, aż jarmuż stanie się chrupiący.
*Składniki dodatkowe - spiżarnia
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Cytryna 1 szt.
Czosnek kilka ząbków
Chili szczypta
Por mały kawałek
Curry szczypta
Kurkuma szczypta
Kmin szczypta
Kolendra szczypta
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5