Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Carpaccio z buraka
Jednego buraka pokrój na cienkie plasterki w malakserze. Talerz posmaruj odrobiną oliwy i wyłóż plastry buraka na płasko. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wyłóż kawałki łososia. Dodaj kilka liści rukoli, kilka plasterków rzodkiewki oraz jajko w koszulce.
Aby przygotować jajko w koszulce zagotuj wodę w wysokim garnku, dodaj odrobinę octu i soli, zamieszaj dokładnie wodę tak, aby powstał wir i wbij jajko do wody. Pozostaw na około 2-3 minuty, aż jajko się ugotuje. Całość ozdób liśćmi bazylii i skrop dressingiem.
Dressing
Do blendera dodaj łyżkę musztardy, łyżkę miodu, jedno żółtko i odrobinę octu winnego. Całość dokładnie zmiksuj. Kiedy masa będzie dokładnie połączona dolewaj olej małym strumieniem, tak aby całość zaczęła się robić gęsta i jednolita.
Chłodnik z buraka
Odcedź jogurt na drobnym sitku.
Do blendera wrzuć drugiego buraka pokrojonego na mniejsze kawałki. Dodaj jogurt naturalny, posiekaną rzodkiewkę oraz pozostałości buraka i zmiksuj na gładką masę.
Podawaj z chipsami z rzodkiewki, oliwą i posiekaną rzodkiewką.
Chipsy z rzodkiewki
Na patelnię wlej dużą ilość oleju i rozgrzej. Kiedy tłuszcz osiągnie wysoką temperaturę, na patelnię wrzucaj pojedynczo liście rzodkiewki i smaż tak długo, aż będą chrupiące.
*Składniki dodatkowe -spiżarnia
Ocet winny 1 łyżka
Ocet Culineo 1 łyżka
Musztarda Madero 1 łyżka
Miód Złota Pasieka 1 łyżka
Jajko Moja Kurka 1 szt
Sól Culineo szczypta
Pieprz Culineo szczypta
Bazylia - kilka listków
Olej Wyborny Słonecznikowy ok. 50 ml
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5