Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Carpaccio z buraka z wędzonym łososiem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Carpaccio z buraka

    Jednego buraka pokrój na cienkie plasterki w malakserze. Talerz posmaruj odrobiną oliwy i wyłóż plastry buraka na płasko. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wyłóż kawałki łososia. Dodaj kilka liści rukoli, kilka plasterków rzodkiewki oraz jajko w koszulce.

    Aby przygotować jajko w koszulce zagotuj wodę w wysokim garnku, dodaj odrobinę octu i soli, zamieszaj dokładnie wodę tak, aby powstał wir i wbij jajko do wody. Pozostaw na około 2-3 minuty, aż jajko się ugotuje. Całość ozdób liśćmi bazylii i skrop dressingiem.

    Dressing

    Do blendera dodaj łyżkę musztardy, łyżkę miodu, jedno żółtko i odrobinę octu winnego. Całość dokładnie zmiksuj. Kiedy masa będzie dokładnie połączona dolewaj olej małym strumieniem, tak aby całość zaczęła się robić gęsta i jednolita.

    Chłodnik z buraka

    Odcedź jogurt na drobnym sitku.

    Do blendera wrzuć drugiego buraka pokrojonego na mniejsze kawałki. Dodaj jogurt naturalny, posiekaną rzodkiewkę oraz pozostałości buraka i zmiksuj na gładką masę.

    Podawaj z chipsami z rzodkiewki, oliwą i posiekaną rzodkiewką.

    Chipsy z rzodkiewki

    Na patelnię wlej dużą ilość oleju i rozgrzej. Kiedy tłuszcz osiągnie wysoką temperaturę, na patelnię wrzucaj pojedynczo liście rzodkiewki i smaż tak długo, aż będą chrupiące.

     

    *Składniki dodatkowe -spiżarnia

    Ocet winny 1 łyżka

    Ocet Culineo 1 łyżka

    Musztarda Madero 1 łyżka

    Miód Złota Pasieka 1 łyżka

    Jajko Moja Kurka 1 szt

    Sól Culineo szczypta

    Pieprz Culineo  szczypta

    Bazylia - kilka listków

    Olej Wyborny Słonecznikowy ok. 50 ml

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów