Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Z pomidorów przygotuj sos. Przekrój pomidory w ćwiartki, wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą, dodaj odrobinę cebuli pokrojonej w kostkę i posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Podczas smażenia podlewaj białym winem.
Połowę fileta z dorsza pokrój w paseczki i dodaj do sosu z pomidorów. Pozostałego dorsza ponacinaj ukośnie i wypełnij posiekaną natką pietruszki.
Dopraw solą, pieprzem i wstaw na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 8 minut. Pod koniec pieczenia ułóż dorsza na sosie pomidorowym, podgrzewaj przez około minutę i wyłóż na talerz.
Kaszotto
Na osobnej patelni przygotuj soffritto: obierz marchewkę i pokrój w półplasterki. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą. Dodaj pokrojoną cebulę w kostkę oraz posiekany czosnek. Przesmażaj razem przez około 2 minuty do zrumienienia się warzyw.
Dodaj dwa woreczki kaszy gryczanej białej. Podlewaj wywarem* co chwila, aby kasza się gotowała w niewielkiej ilości płynu. Kiedy kasza będzie miękka a sos zgęstnieje zetrzyj na talerz gorzką czekoladę, na który wyłóż przygotowane kaszotto. Posyp posiekaną natką pietruszki, skrop odrobiną oliwą i posól.
*Obierki wszystkich warzyw używanych w przepisie przełóż do rondla, zalej niewielką ilością wody i zagotuj. Sporządzony wywar posłuży do podlewania kaszotto.
Pozostałego pomidora pokrój w plastry, przełóż na talerz, dopraw solą, pieprzem, oliwą, skórką z cytryny i listkami bazylii, aby przygotować sałatkę.
*Składniki ze spiżarni
Marchew 1 szt.
Cebula 1 szt.
Masło Mleczna Dolina ok. 50 g
Miód Złota Pasieka 2 łyżki
Białe wino 200 ml
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Oliwa Casa de Azeite ok. 50 ml
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5