Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Skrzydełka z kurczaka
Oczyść skrzydełka z kurczaka odcinając z nich końcówki. Większe części skrzydełek przesmaż na dobrze rozgranej patelni z łyżką oleju, dodaj szczyptę ostrej papryki, sól i pieprz. Smaż przez około 5 minut, aby skrzydełka się ładnie zrumieniły. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 10 minut.
Sos barbecue
Suszone śliwki przełóż na suchą patelnię, dodaj pokrojone w kostkę jabłka, szklankę gorącej wody, łyżkę miodu i zagotuj. Pokrój czerwoną cebulę w drobną kostkę i dodaj do śliwek. Dodaj 3-4 łyżki passaty pomidorowej i gotuj do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie, a smaki się połączą. Skrzydełka podawaj polane sosem barbecue z frytkami z batatów.
Frytki z batatów
Umyj bataty i pokrój w cienkie słupki. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut i piecz do momentu aż bataty będę chrupiące.
Prażone śliwki pod kruszonką
Śliwki przekrój na pół i wydrąż z nich pestki. Na patelnię wsyp kilka łyżek cukru i podgrzewaj do momentu, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodaj śliwki i duś razem przez kilka minut.
Wyłóż śliwki do kokilek.
Do miski wyłóż łyżkę masła, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Zagnieć całość na gładką masę i posyp nią śliwki. Tak przygotowany deser zapiekaj przez około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
*Składniki dodatkowe - spiżarnia:
Cukier Słodka Łyżeczka kilka łyżek
Czerwona cebula 1 szt.
Passata pomidorowa Sottile Gusto 3-4 łyżki
Miód Złota Pasieka 1 łyżka
Ostra papryka szczypta
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Olej Wyborny Słonecznikowy 1 łyżka
Masło Mleczna Dolina 2 łyżki
Mąka Złote Pola
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5