Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Makaron z kurkami
Obierz szalotkę i pokrój w drobną kostkę.
Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Kurki przełóż do miski z wodą i odrobiną soli, co jakiś czas zamieszaj, aby opadł z nich cały piach i resztki igliwia. Kiedy kurki będą czyste wyłóż je na ręcznik papierowy i dokładnie osusz. Smaż na bardzo mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przez około 3 minuty. Dodaj posiekaną szalotkę i czosnek, i smaż przez jeszcze około minutę. Kiedy cebulka się zeszkli dodaj bulion lub szklankę wody z łyżką sosu sojowego i odrobinę śmietanki. Duś całość do miękkości kurek. Pół kostki zimnego masła pokrój w kostkę i dodaj do kurek. Rozprowadź masło tak aby sos się zagęścił. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną tymianku.
Dodaj makaron ugotowany al dente według instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj całość dokładnie i dodaj trochę wody, w której gotował się makaron. Gotuj całość do momentu aż sos stanie się gęsty i aksamitny.
Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Dodaj do nich dwie łyżki miodu a następnie przełóż do blendera. Dodaj 2 żółtka i łyżkę cukru i zmiksuj całość na pastę.
Ciasto francuskie rozłóż na płasko i rozwałkuj na większy płat, a następnie wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp równomiernie brązowym cukrem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Po upieczeniu połam ciasto francuskie na mniejsze kawałki i podawaj razem z pastą ze słonecznika.
*Składniki dodatkowe - spiżarnia:
Jajka Moja Kurka 3 szt
Cukier brązowy 2-3 łyżki
Miód Złota Pasieka 2 łyżki
Olej Wyborny Słonecznikowy ok. 50 ml
Tymianek suszony szczypta
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Masło Mleczna Dolina 2 łyżki
Sos sojowy 1 łyżka
Śmietanka Mleczna Dolina 1 szkl.
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5