Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Makaron z kurkami i chałwa / pasta słonecznikowa

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Makaron z kurkami

    Obierz szalotkę i pokrój w drobną kostkę.

    Czosnek obierz i pokrój w plasterki.

    Kurki przełóż do miski z wodą i odrobiną soli, co jakiś czas zamieszaj, aby opadł z nich cały piach i resztki igliwia. Kiedy kurki będą czyste wyłóż je na ręcznik papierowy i dokładnie osusz. Smaż na bardzo mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przez około 3 minuty. Dodaj posiekaną szalotkę i czosnek, i smaż przez jeszcze około minutę. Kiedy cebulka się zeszkli dodaj bulion lub szklankę wody z łyżką sosu sojowego i odrobinę śmietanki. Duś całość do miękkości kurek. Pół kostki zimnego masła pokrój w kostkę i dodaj do kurek. Rozprowadź masło tak aby sos się zagęścił. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną tymianku.

    Dodaj makaron ugotowany al dente według instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj całość dokładnie i dodaj trochę wody, w której gotował się makaron. Gotuj całość do momentu aż sos stanie się gęsty i aksamitny.

    Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Dodaj do nich dwie łyżki miodu a następnie przełóż do blendera. Dodaj 2 żółtka i łyżkę cukru i zmiksuj całość na pastę.

    Ciasto francuskie rozłóż na płasko i rozwałkuj na większy płat, a następnie wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp równomiernie brązowym cukrem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Po upieczeniu połam ciasto francuskie na mniejsze kawałki i podawaj razem z pastą ze słonecznika.

     

    *Składniki dodatkowe - spiżarnia:

    Jajka  Moja Kurka 3 szt

    Cukier brązowy 2-3 łyżki

    Miód Złota Pasieka 2 łyżki

    Olej Wyborny Słonecznikowy ok. 50 ml

    Tymianek suszony szczypta

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Masło Mleczna Dolina 2 łyżki

    Sos sojowy 1 łyżka

    Śmietanka Mleczna Dolina 1 szkl.

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów