Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Pasta jarmużowa
Do kielicha blendera włóż 2 garści jarmużu i zmiksuj go dokładnie z oliwą, ząbkiem czosnku i szczyptą soli i pieprzu. Odcedź ciecierzycę pozostawiając wodę ze słoika. Do jarmużu dodaj szklankę ciecierzycy i zmiksuj dokładnie na pastę. Odłóż kilka łyżek pasty do głównego dania. Do pozostałości dodaj resztę ciecierzycy i zmiksuj na hummus.
Podawaj z oliwą i pestkami słonecznika.
Duszony jarmuż
Czerwoną cebulę pokrój w piórka, wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy. Dodaj jarmuż i przesmażaj razem przez około 4 minuty aż cebula się zeszkli. Dodaj łyżkę masła i pokrojonego w kostkę pomidora. Dopraw solą i pieprzem, i przesmażaj całość przez jeszcze około dwie minuty.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Ułóż na niej schab, dodaj gałązkę rozmarynu i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż przez około 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj zimne masło, kiedy się rozpuści podlewaj nim smażący się schab.
Skomponuj całość na talerzu z kilkoma łyżkami pasty jarmużowej.
Ananasa odcedź z zalewy. Na patelni rozgrzej kilka łyżek masła i wyłóż na nią plastry ananasa. Dodaj kilka posiekanych listków szałwii i pół szklanki syropu z ananasa.
Wodę z cieciorki ubij na sztywną pianę tworząc bezę.
Ananasa podawaj z jogurtem naturalnym, bezą z aquafaby, posiekaną szałwią, szczyptą cynamonu i chili.
*Składniki dodatkowe - spiżarnia:
Czerwona cebula 1 szt.
Czosnek kilka ząbków
Szałwia kilka listków
Rozmaryn 1 gałązka
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Miód Złota Pasieka 1 łyżka
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Pestki słonecznika BakaD’Or 1 łyżka
Cynamon szczypta
Chili szczypta
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5