Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Makaron z szynką szwarcwaldzką

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Faszerowane pieczarki

    Wybierz 3 największe pieczarki z opakowania i oderwij z nich nóżki. Nóżki pieczarek dokładnie posiekaj i wymieszaj z pokruszonym serem pleśniowym, solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnij kapelusze pieczarek, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.

    Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

    Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj kilka pieczarek. Pozostałe pokrój w ćwiartki i obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj cebulę, posiekane pieczarki i gałązkę rozmarynu.  Dopraw solą i pieprzem. Przesmażaj razem, aż warzywa się zrumienią. Następnie wlej pół szklanki wina i duś całość przez około 3 minuty - do momentu, kiedy alkohol odparuje z patelni. Dodaj kilka łyżek śmietany i dokładnie wymieszaj.

    Pozostałe pieczarki pokrój w ćwiartki i przesmaż na rozgrzanym oleju.
    Do sosu dodaj ugotowany makaron, usmażone pieczarki i duś razem, aż powstanie gęsty sos, a makaron zrobi się miękki.

    Szynkę szwarcwaldzką wyłóż na suchą patelnię i wytop z niej tłuszcz na wolnym ogniu. Kiedy cały tłuszcz się wytopi przełóż szynkę na kratkę do pieczenia i wstaw do piekarnika na kilka minut, aż szynka zrobi się chrupiąca.

    Makaron podawaj razem z szynką i kilkoma listkami świeżej bazylii.

    Honeycomb

    Na patelnię wrzuć kilka łyżek cukru, łyżkę miodu i podgrzewaj, aż całość się skarmelizuje. Następnie dodaj łyżkę sody, dokładnie wymieszaj i przełóż masę na papier do pieczenia, pozostaw do ostygnięcia.

    Ubij 2 białka z łyżką cukru na sztywną pianę. Wyłóż ubite białka do kokilek, dodaj pokruszone herbatniki oraz wcześniej przygotowane ciastko z karmelu z sodą. Bezę opal palnikiem cukierniczym.

     

    *Składniki dodatkowe - spiżarnia:

    Cebula 1 szt.

    Soda 1 łyżka

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Wino 1 szklanka

    Bazylia kilka listków

    Cukier Słodka Łyżeczka kilka łyżek

    Jajka Moja Kurka 2 szt.

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów