Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Omlet
Jaja wybij do miski, dodaj 1 szklankę śmietanki. Dopraw solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Rozgrzej patelnię i przesmaruj masłem, kiedy tłuszcz się rozgrzeje wlewaj masę jajeczną tworząc cienkie omlety na całej powierzchni patelni. Dodaj pokruszony ser pleśniowy. Kiedy omlet zacznie się ścinać od spodu złóż go na pół tworząc wrzeciono. Wykładaj na talerz, kiedy omlet będzie jeszcze lekko płyny wewnątrz.
Placek ziemniaczany
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko, łyżkę mąki, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanej masy smaż placki na dobrze rozgrzanym oleju przez około 2 minuty z każdej strony, tak aby ziemniaki były miękkie w środku a na zewnątrz złociste.
Obierz gruszki, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę, następnie przełóż na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. Smaż do momentu, aż gruszka się skarmelizuje i zmięknie.
Skomponuj wszystkie elementy na talerzu dodając liście świeżej rukoli
Gruszki w winie
Obierz gruszki. W jednym rondelku ugotuj gruszkę w czerwonym winie, natomiast w drugim rondelku ugotuj gruszkę w białym winie. Gruszki gotuj przez około 8 minut do miękkości. Ugotowane gruszki przekrój w ćwiartki i wyłóż na talerz, dodaj segmenty wyfiletowanego grejpfruta i kilka listków melisy.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Czerwone wino 1 szklanka
Białe wino 1 szklanka
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Śmietanka 30% Mleczna Dolina 1 szklanka
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Melisa kilka listków
Ziemniaki 2 szt.
Jajko Moja Kurka 1 szt.
Mąka Złote Pola 1 łyżka
Olej Wyborny Słonecznikowy kilka łyżek
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5