Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Sałatka z rukoli
Do naczynia blendera przełóż łyżkę musztardy, dodaj łyżkę octu i dwie łyżki miodu. Dopraw solą i pieprzem a następnie cały czas miksując dolewaj olej małym strumieniem aż sos zacznie emulgować – zrobi się gęsty i klarowny.
Rukolę przełóż do miski, wymieszaj z sosem, dodaj odrobinę pokrojonej papryki i kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych. Wyłóż na talerz i dodaj kilka listków natki pietruszki.
Makaron z kurczakiem i mozzarellą
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu a następnie wyłóż na talerz.
Piersi kurczaka dopraw papryką ostrą, tymiankiem i oregano. Dodaj dwie łyżki oliwy i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż na niej piersi po około 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu pozwól aby mięso odpoczęło przez około 2 minuty. Pokrój w plastry i wyłóż na makaron.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie przesmaż na patelni z olejem. Dopraw solą.
Śmietankę wlej do rondelka i zagotuj. Dodaj przesmażoną cebulę. Kiedy cebula będzie miękka dodaj porwaną mozzarellę i podgrzewaj, aż ser się rozpuści. Tak przygotowanym sosem polej makaron z kurczakiem, ozdób listkami szałwii i natki pietruszki.
Ciastka z jabłkami
Przekrój jabłka na pół i pozbądź się gniazd nasiennych a następnie pokrój w cienkie plasterki.
Rozwiń ciasto francuskie i pokrój w prostokąty. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż połowę prostokątów z ciasta francuskiego, ułóż na nim pokrojone jabłka i przykryj pozostałymi płatami ciasta tworząc koperty z farszem jabłkowym.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10 minut.
Upieczone ciastka polej sosem śmietanowym z cebulą i mozzarellą pozostałym z dania głównego i ozdób lawendą.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Jabłka 2 szt.
Papryka ostra szczypta
Tymianek suszony szczypta
Oregano suszone szczypta
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Olej Wyborny Słonecznikowy kilka łyżek
Cebula 1 szt.
Śmietana 30% Mleczna Dolina 1 szklanka
Bazylia kilka listków
Musztarda Madero 1 łyżka
Ocet z białego wina 1 łyżka
Miód Złota Pasieka2 łyżki
Papryka ½ szt.
Pomidorki koktajlowe 5 szt
Szałwia kilka listków
Natka pietruszki kilka listków
Lawenda kilka kwiatków
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5