Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Lasagne
Pokrój cukinię w długie plastry za pomocą obieraczki i przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem, dodaj kilka łyżek oliwy, a następnie obsmaż delikatnie na patelni grillowej z każdej strony do miękkości cukinii.
Czerwoną cebulę obierz i pokrój w piórka. Mięso mielone przesmaż na rozgrzanym oleju razem z cebulą, dopraw solą, pieprzem i liściem laurowym. Kiedy mięso się przesmaży i zmieni swój kolor dodaj kilka łyżek sosu bruschetta. Smaż razem przez około 5 minut co jakiś czas mieszając, aby mięso się nie przypaliło.
Wyłóż cukinię na talerz, na cukinię wyłóż usmażone mięso. Całość polej beszamelem z żółtym serem. Ozdób listkami natki pietruszki.
Beszamel z żółtym serem
Ser żółty pokrój na tarce o grubych oczkach.
Do rondelka włóż masło i podgrzewaj. Dodaj ¾ szklanki mąki i smaż razem cały czas mieszając aż powstanie gładka masa. Następnie dolewaj małym strumieniem mleko cały czas mieszając sos, aby nie powstały grudki. Gotuj cały czas mieszając przez kilka minut. Pod koniec gotowania dodaj żółty ser i podgrzewaj do momentu, aż się rozpuści. Sos dopraw solą i pieprzem.
Cytryny z jogurtem
Na patelni rozpuść łyżkę masła i łyżkę miodu a następnie wyłóż kilka plastrów cytryny i smaż razem, do momentu aż cytryna zrobi się miękka. Dopraw szczyptą imbiru i cynamonu. Podawaj na jogurcie. Całość ozdób lawendą.
*Składniki dodatkowe - spiżarnia
Czerwona cebula 1 szt.
Olej Wyborny Słonecznikowy kilka łyżek
Masło Mleczna Dolina ½ kostki
Liść laurowy 3-4 sztuki
Mąka Złote Pola 3/4 szklanki
Mleko Mleczna Dolina 2 szklanki
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Cytryna 1 szt.
Miód Złota Pasieka 1 łyżka
Pietruszka kilka listków
Imbir szczypta
Cynamon szczypta
Jogurt naturalny Tola kilka łyżek
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5