Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Pasta tricollore con zucca e porro
Boczek przekrój na pół i wyłóż na suchą patelnię, dopraw pieprzem. Podgrzewaj tak długo, aż wytopi się tłuszcz a boczek zacznie robić się chrupiący. Następnie wyłóż boczek na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Obierz czerwoną cebule i pokrój w piórka. Dynię obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy, a następnie dodaj cebulę oraz dynię. Dodaj dwa posiekane ząbki czosnku. Przesmażaj razem całość przez około 2-3 minuty.
Pora pokrój w półplasterki i przesmaż na dobrze rozgrzanej oliwie przez około 2 minuty, następnie podlej czerwonym winem. Wino odparuj do połowy objętości.
Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie.
Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki w dużej misce. Dopraw solą, pieprzem i posiekanymi ziołami: rozmarynem, miętą i szałwią.
Mus z mascarpone z dynią
Dynię obierz i pokrój obieraczką w cienkie plasterki. Wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię i dodaj łyżkę masła. Kiedy masło się rozpuści dodaj łyżkę miodu i szczyptę imbiru. Przesmażaj razem przez około 2 minuty, dolej pół szklanki wina i duś razem do momentu aż odparuje alkohol a sos zrobi się słodki.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka przełóż do miski. Dodaj mascarpone i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj 2-3 łyżki ubitych białek i bardzo delikatnie połącz masę.
Mus z mascarpone przełóż do kokilek i polej sosem dyniowym. Ozdób listkami mięty.
*Składniki dodatkowe - spiżarnia:
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Czerwona cebula 1 szt.
Czerwone wino ½ szklanki
3 jajka Moja Kurka
Szałwia kilka listków
Mięta kilka listków
Rozmaryn 1 gałązka
Czosnek 2 ząbki
Masło Mleczna Dolina 1 łyżka
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5