Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Peperonata
Paprykę opal na palniku gazowym. Kiedy skórka się zrumieni zdejmij paprykę z ognia i obierz ze skóry, a następnie pokrój w cienkie paseczki.
Pomidory natnij od spodu na skos, przełóż na sitko i sparz we wrzątku i po chwili obierz ze skóry. Pomidory pokrój w kostkę.
Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą. Dopraw solą i łyżką miodu. Smaż na niedużym ogniu tak długo, aż cebula zacznie robić się miękka. Dodaj połowę opalonych papryk i pomidory, a następnie duś do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, a z pomidorów powstanie sos. Dopraw szczyptą oregano i cynamonu. Podawaj z listkami bazylii.
Chipsy serowe
Ser zetrzyj na grubych oczkach. Rozgrzej patelnię i wysyp na niego ser formując placuszki. Podgrzewaj tak długo aż ser się rozpuści i zacznie robić chrupiący, następnie obróć na drugą stronę i smaż przez około 1 minutę. Podawaj jako przystawkę razem z pesto rosso.
Spaghetti z pesto rosso
Rozgrzej patelnię, dodaj łyżkę oliwy i połowę zielonej papryki pokrojonej w cienkie paseczki.
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przełóż na patelnię, dodaj kilka łyżek pesto i smaż razem wszystkie składniki przez kilka minut aż makaron będzie miękki i wchłonie sos. Wyłóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.
Spaghetti cacio e pepe
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź pozostawiając wodę. Przełóż makaron ponownie do garnka, wlej szklankę wody z gotowania i dodaj dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu oraz startego sera. Podgrzewaj całość na małym ogniu dolewając systematycznie wchłanianą przez makaron wodę aby powstał sos. Wyłóż na talerz i posyp startym serem.
*Składniki dodatkowe - spiżarnia:
Cebula 1 szt
Oregano szczypta
Cynamon szczypta
Pieprz czarny Culineo 1 łyżeczka
Miód Złota Pasieka 1 łyżka
Masło Mleczna Dolina 1 łyżka
Natka pietruszki kilka gałązek
Sól Culineo
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5