Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Posiekaj kilka ząbków czosnku i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj passatę i pół szklanki białego wina. Połowę czerwonej cebuli obierz, a następnie pokrój w piórka i dodaj do sosu.
Duś razem przez około 5 minut, aż sos zacznie się robić gęsty. Gotowy sos przelej do wysokiego naczynia do zapiekania.
Na dużą patelnię wlej szklankę oleju i rozgrzej. Filety z piersi kurczaka przetnij wzdłuż na płaskie kotlety. Do dużej miski wybij trzy jaja i ubij.
Kurczaka obtaczaj w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym oleju przez około 2 minuty z każdej strony, aż kurczak zrobi się złocisty. Po tym czasie wyłóż kurczaka do naczynia z sosem.
Mozzarellę odsącz, pokrój w plastry i przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody i ułóż na kurczaku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 5 minut, aby kurczak się ładnie zapiekł z mozzarellą. Wyłóż kurczaka na półmisek, polej sosem pomidorowym i ozdób listkami bazylii.
Drugą połowę czerwonej cebuli pokrój w plasterki i zanurz w wodzie z lodem. Ukrój kilka ładnych plastrów arbuza, pozostałą część pokrój w dużą kostkę. Z arbuza pokrojonego w plastry przygotuj „kanapkę” z czerwoną cebulą i plastrem mozzarelli. Na górę wyłóż posiekaną bazylię. Całość polej oliwą, dopraw solą, pieprzem i startą skórką z cytryny.
Arbuza pokrojonego w kostkę przełóż do miski, dodaj odrobinę cukru i sok z połowy cytryny. Całość wymieszaj i przełóż do kokilki. Posyp całość szczyptą cynamonu i posiekaną bazylią.
*Składniki dodatkowe - spiżarnia
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Białe wino pół szklanki
Czosnek kilka ząbków
Jaja Moja Kurka 3 szt.
Olej Słonecznikowy Wyborny 1 szklanka
Czerwona cebula 1 szt.
Bułka tarta Pano kilka łyżek
Mąka pszenna Złote Pola kilka łyżek
Cukier Słodka Łyżeczka szczypta
Cytryna 1 szt.
Cynamon szczypta
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5