Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Krem dyniowy
Dynię przekrój na pół i wydrąż pestki. Przetnij na ćwiartki. Jedną ćwiartkę dyni oraz marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przesmaż na maśle i zalej wodą oraz białym winem. Gotuj do miękkości warzyw, dopraw solą, pieprzem oraz mielonym chili.
Zagotuj razem i zmiksuj na gładką zupę krem, dodając dwie łyżki masła. Ozdób listkiem mięty.
Cake dyniowy
Drugą ćwiartkę dyni pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do blendera i dodaj kilka łyżek oliwy.
Zmiksuj całość na gładką masę, dodaj łyżkę mąki, szczyptę proszku do pieczenia, jedno jajko, łyżkę kakao oraz odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do kokilek. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
Trzecią ćwiartkę dyni pokrój obieraczką w długie plastry, przełóż na patelnię z masłem i przesmażaj przez około 2 minuty. Następnie dodaj około 2 łyżki miodu i duś całość razem do miękkości. Tak przygotowaną dynię podawaj z ciastkiem dyniowym i jogurtem skyr.
Kurczak z dynią i makaronem
Czwartą ćwiartkę dyni pokrój w kostkę i przesmaż na dobrze rozgrzanej oliwie.
Filety z piersi kurczaka przetnij wzdłuż na płaskie kotlety, a następnie smaż na rozgrzanym oleju przez około 4 minuty z każdej strony.
W małym blenderze utrzyj razem imbir, kolendrę, kmin rzymski, rozmaryn i sos sojowy. Tak przygotowaną mieszankę przypraw dodaj do kurczaka pod koniec smażenia, aby smaki się połączyły.
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do głębokiego naczynia wlej chłodnik ogórkowy, dodaj ugotowany makaron, kurczaka oraz smażoną dynię. Na górę dodaj pokrojonego w kostkę pomidora.
Ogórka obierz ze skóry, przetnij wzdłuż i wydrąż pestki. Przetnij na mniejsze kawałki, przełóż do blendera i dodaj jogurt. Kilka świeżych listków mięty umieść w blenderze. Zmiksuj całość na gładki chłodnik, doprawiając solą i pieprzem. Rant szklanki możesz ozdobić bułką tartą wymieszaną z posiekaną miętą.
*Składniki dodatkowe - spiżarnia
Mięta kilka listków
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Białe wino pół szklanki
Miód Złota Pasieka kilka łyżek
Imbir szczypta
Kolendra szczypta
Kmin rzymski szczypta
Rozmaryn szczypta
Sos sojowy Asia Flavours 1-2 łyżki
Bułka tarta Pano 1 łyżka
Marchew 1 szt.
Kakao Magnetic 1 łyżka
Jajko Moja Kurka 1 szt.
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Cukier Słodka Łyżeczka szczypta
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5