Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Umyj dynię, przekrój i wydrąż pestki. Tak przygotowaną dynię pokrój w kostkę i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dodaj kilka łyżek oliwy, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Papryki pokrój w cienkie paski.
Pora pokrój w półplasterki i przełóż na patelnię z rozgrzaną oliwą. Przesmażaj przez około minutę razem z posiekanym imbirem, a następnie dodaj papryki. Przesmaż wszystko razem, aż warzywa się zrumienią i dodaj przecier pomidorowy.
Upraż na suchej patelni kolendrę, ziele angielskie oraz kminek, przełóż do moździerza i dokładnie utrzyj i dodaj do gulaszu, aby go doprawić.
Dodaj ciecierzycę i duś razem przez kilka minut do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec dodaj upieczoną dynię i wymieszaj dokładnie.
Serniki z tofu
Na patelnię wsyp szklankę cukru, dodaj szklankę wody i gotuj całość do momentu uzyskania gęstego syropu. Imbir obierz i pokrój w cienkie słupki i dodaj do syropu cukrowego. Podgrzewaj razem, aż imbir się skarmelizuje.
Do blendera przełóż część pieczonej dyni, odrobinę posiekanego imbiru oraz tofu i zmiksuj na gładką masę. Wyłóż do szklaneczek, ozdób kandyzowanym imbirem i miętą.
*Składniki dodatkowe - spiżarnia
Czosnek kilka ząbków
Cukier Słodka Łyżeczka 1 szklanka
Por mały kawałek
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Kolendra
Mięta kilka listków
Ziele angielskie
Kminek
Bazylia kilka listków
Natka pietruszki kilka listków
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5