Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Danie główne
Rozgrzej patelnię i dodaj kilka łyżek oleju. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, rozgnieć lekko ręką plastry schabu, dopraw solą i pieprzem, a następnie włóż na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Dodaj dwie łyżki masła oraz po kilka listków świeżego rozmarynu i liścia laurowego. Smaż przez około 3 minuty z każdej strony, aż schab będzie złocisty.
Do rondla przełóż kilka łyżek masła i podgrzewaj je na małym ogniu tak długo, aż zacznie wydzielać orzechowy aromat i zrobi się lekko brązowe.
Seler obierz i pokrój w kostkę, dodaj do rondla. Zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Kiedy seler będzie już miękki, przełóż go do blendera i zmiksuj na puree. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, rozrzedzaj mlekiem, w którym się gotował.
Marchewki dokładnie umyj i pokrój na mniejsze, podłużne kawałki. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła z dwiema łyżkami miodu. Kiedy całość się rozpuści, dopraw gałką muszkatołową, kminem rzymskim oraz ziarnem kolendry. Dodaj pokrojone marchewki i smaż razem przez kilka minut, aż marchewki zrobią się złociste i miękkie. Na koniec dodaj rodzynki.
Skomponuj wszystkie składniki na talerzu.
Sałatka z marchewki
Jedną marchewkę obierz, a następnie pokrój obieraczką wzdłuż na długie, cienkie plastry i wyłóż do głębokiego talerza. Polej sosem powstałym podczas smażenia pozostałych marchewek i dodaj kilka listków natki pietruszki.
Pokrój jeden kawałek schabu w cienkie plasterki i wyłóż na sałatkę. Posyp całość uprażonymi pestkami dyni.
Deser z marchewką
Część smażonych marchewek podaj jako deser. Na talerz wyłóż kilka łyżek jogurtu, marchewki i uprażone pestki dyni, polewając całość odrobiną miodu.
*Składniki dodatkowe - spiżarnia:
Gałka muszkatołowa szczypta
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Rozmaryn 1 gałązka
Liść laurowy kilka listków
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Rodzynki Bakallino kilka łyżek
Natka pietruszki kilka listków
Pestki dyni BakaD’Or kilka łyżek
Miód Złota Pasieka kilka łyżek
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5