Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Liście kapusty wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj do miękkości. Osusz i wystudź.
- Umyte i oczyszczone grzyby pokrój i przyrumień na maśle. Zdejmij z patelni i dodaj do ryżu. Cebulę zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Dodaj startą marchewkę, podlej wodą i duś, aż będzie miękka. Dołóż mięso i stale mieszając, delikatnie podsmaż. Dodaj do ryżu i wszystko dokładnie wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem ziołowym, pieprzem oraz słodką papryką.
- Z liści kapusty wytnij twardsze zgrubienia i na każdy nałóż porcję farszu. Zwiń jak najciaśniej. Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty i ułóż na nich zwinięte gołąbki. Liście kapusty ułóż również na wierzchu. Całość zalej szklanką wody. Gotuj pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
- Danie podawaj z sosem pomidorowym lub grzybowym.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5