Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Do rondla dodaj wodę, cukier i ocet w proporcji 3, 2, 1 i zagotuj. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i odstaw, aby cebula się zamarynowała. Pomidory pokrój w kostkę, wymieszaj z cebulą, sokiem z połowy cytryny oraz posiekaną natką pietruszki. Dodaj odrobinę oliwy, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj dwie łyżki mąki i jedno jajko. Całość dopraw solą oraz pieprzem i wyrób dokładnie na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i przełóż całą masę, tworząc jeden, duży ziemniaczany placek. Smaż około 2-3 minuty z każdej strony do miękkości ziemniaków. Placek możesz wykroić szklanką, nadając mu mniejszą formę.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Połowę kaszanki rozetnij i wyłóż na patelnię, pozbywając się jelita. Dodaj jabłko pokrojone w kostkę i smaż razem, aż kaszanka zacznie się rumienić, a jabłka zaczną robić się miękkie.
Pozostałą czerwoną cebulę pokrój w piórka i przełóż na rozgrzaną patelnię dodając łyżkę masła. Smaż na małym ogniu, aż cebula zacznie się robić miękka. Skomponuj całość na talerzu.
Kaszanka z kapustą
Kapustę wypłucz na sicie i dokładnie odciśnij z wody. Drugą połowę kaszanki podziel na pojedyncze sztuki. Układaj osobno na folii aluminiowej, dodając garść kiszonej kapusty do każdej z nich. Dodaj również sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu i szczelnie zawiń.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 15 minut.
Podawaj ze świeżym jabłkiem i posiekaną natką pietruszki.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Cukier Słodka Łyżeczka 1 szklanka
Ocet winny ½ szklanki
Mąka Złote Pola 2 łyżki
Jajko Moja Kurka 1 szt.
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Natka pietruszki kilka gałązek
Cytryna 1 szt.
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5