Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Zupa
Ogórki, marchewkę, korzeń pietruszki i seler zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła i przełóż wszystkie starte warzywa. Dopraw liściem laurowym oraz zielem angielskim. Przesmażaj wszystko razem przez około 5 minut. Przełóż do wyższego naczynia, dodaj wodę z ogórków i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem.
Soczewicę przepłucz na sicie i przełóż do garnka. Zalej wodą tak, aby soczewica była zakryta, posól i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby możesz dolewać gorącą wodę podczas gotowania. Połącz zupę z soczewicą i podawaj.
Smalec z fasoli
Pokrój pora w półplasterki, fasolę odsącz i przełóż do rondla, dodaj pokrojone jabłka oraz pora. Duś razem do miękkości wszystkich składników. Dopraw solą, pieprzem, utłuczonym zielem angielskim oraz majerankiem i zmiksuj na gładką masę, uzyskując konsystencję smalcu.
Placki z twarogu
Twaróg przełóż do miski, dodaj jedno jajko, odrobinę cukru i kilka łyżek mąki do odpowiedniej konsystencji. Zagnieć jednolite ciasto i uformuj małe, pulchne placuszki.
Smaż na dobrze rozgrzanym oleju przez około 2 minuty z każdej strony do momentu, aż placki będą złociste.
Deser
Śliwki przekrój na pół, pozbądź się pestek i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj dwie łyżki masła, posyp szczyptą cynamonu i polej miodem. Piecz w temperaturze 180 stopni do momentu, aż śliwki zrobią się rumiane i miękkie. Skyr wymieszaj z odrobiną miodu i cukru wanilinowego. Śliwki podawaj z jogurtem.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Marchewka 1 szt.
Pietruszka korzeń 1 szt.
Seler korzeń mały kawałek
Por mały kawałek
Masło Mleczna Dolina 2 łyżki
Jajko Moja Kurka 1 szt.
Mąka Złote Pola kilka łyżek
Cukier Słodka Łyżeczka 1 łyżka
Cynamon szczypta
Miód Złota Pasieka kilka łyżek
Liść laurowy kilka sztuk
Ziele angielskie kilka kulek
Cukier wanilinowy 1 łyżeczka
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5