Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Cebule obierz i pokrój w piórka. Białą cebulę przełóż na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.
Dodaj białą kiełbasę i przesmaż razem do momentu, aż kiełbasa się zrumieni. Wyłóż całość do żaroodpornego naczynia, dodaj odrobinę białego wina, kilka plastrów jabłka, gruszki pokrojone w ćwiartki, goździki, jałowiec oraz ziele angielskie i zapiekaj w 250 stopniach przez około 15 minut.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Smaż na rozgrzanym maśle. Kiedy jabłka się lekko przesmażą, dodaj 2 łyżki miodu i podduś całość przez chwilę. Przełóż do blendera, dodaj 2 łyżki masła i zmiksuj na gładką masę.
Czerwoną cebulę obierz, pokrój w piórka i przełóż do rozgrzanego rondla z odrobiną masła. Przesmażaj przez około 2 minuty, a kiedy cebula się zeszkli, dodaj odrobinę białego wina, kilka łyżek miodu i szklankę żurku. Duś całość razem do połączenia się smaków, a następnie zmiksuj dokładnie w blenderze.
Ziemniaki pokrój w plasterki o grubości około pół centymetra i smaż na dobrze rozgrzanej oliwie, dodając liść laurowy i czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
Smaż około 2 minuty z każdej strony, wyłóż na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Skomponuj całość na talerzu.
Część jabłka pokrój w półplasterki i przesmaż na maśle z odrobiną miodu. Pozostały mus jabłkowy wymieszaj w proporcji 1 do 1 z mascarpone. Wyłóż do kokilek. Dodaj skarmelizowane jabłka i odrobinę posiekanego rozmarynu.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Cebula 2 szt.
Cebula czerwona 2 szt.
Czosnek kilka ząbków
Liść laurowy kilka sztuk
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Miód Złota Pasieka kilka łyżek
Białe wino 1 szklanka
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Goździki kilka szt.
Jałowiec kilka ziaren
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Ziele angielskie kilka ziaren
Rozmaryn 1 gałązka
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5