Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Kwaśnica
Wodę z kapusty odlej do rondla. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Całość gotuj przez około 10 minut. Ziemniaki obierz, pokrój w małą kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Zupę podawaj z ziemniakami i liśćmi natki pietruszki.
Gulasz segedyński
Kapustę wypłucz w dużej ilości wody, posiekaj i przełóż na rozgrzaną patelnię. Śliwki pokrój w paski i dodaj do kapusty. Do moździerza dodaj ziele angielskie, liść laurowy, goździk i czarny pieprz. Rozetrzyj, zostawiając grube kawałki, a następnie dodaj do kapusty. Obierz czerwoną cebulę i pokrój w piórka. Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę oleju i pokrojoną cebulę. Przesmaż.
Kiełbasy pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Kiedy całość się ładnie zrumieni, przełóż do garnka, dodaj kapustę, odrobinę wody i duś. Dopraw szczyptą ostrej papryki, solą oraz pieprzem.
Pieczywo pokrój w plastry i smaż na patelni grillowej do momentu, aż pieczywo zrobi się złociste i chrupiące. Skomponuj całość na talerzu, wykładając kleks kwaśnej śmietany na gulasz.
Deser
Jaja wybij, oddzielając białka od żółtek. Utrzyj żółtka, a następnie ubij białka z odrobiną cukru.
Połącz obie masy, delikatnie mieszając i przełóż do kokilek. Na górę połóż plastry pomarańczy, posyp odrobiną brązowego cukru i opal, aby cukier się skarmelizował.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Czerwona cebula 1 szt.
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Jaja Moja Kurka 2 szt.
Papryka ostra szczypta
Kakao Magnetic 1 łyżka
Ziemniaki 2 sztuki
Cukier Słodka Łyżeczka 1 łyżka
Natka pietruszki kilka listków
Pomidorki koktajlowe kilka sztuk
Śmietana Mleczna Dolina 18% kilka łyżek
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Brązowy cukier 1 łyżeczka
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5