Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Boczek pokrój w grube plastry, rozłóż płasko na blaszce i podgrzej w piekarniku. Rozgrzej dużą patelnię, dodaj łyżkę żurawiny i wsyp kaszę. Gotuj razem na małym ogniu, podlewając bulionem do momentu, aż kasza będzie miękka i aromatyczna. Doprawiaj solą i pieprzem.
Wyłóż na talerz, na wierzch wyłóż plastry pieczonego boczku. Część kaszy gryczanej wyłóż na metalowe sitko. W patelni rozgrzej dużą ilość oleju i zanurz w niej kaszę na sicie, aby się uprażyła. Całe danie polej kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany, posyp uprażoną kaszą, posiekanym koperkiem oraz skórką z cytryny.
Obierz dwie czerwone cebule i pokrój w piórka. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, połowę zachowaj do placków. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Dodaj 2 łyżki miodu oraz łyżkę musztardy francuskiej. Duś razem na małym ogniu do momentu, aż cebula zacznie się robić szklista i miękka. Maślankę przełóż do blendera. Dodaj części z pozostałego startego jabłka i listki z gałązki rozmarynu, szczyptę proszku do pieczenia i dwa jajka. Całość dokładnie zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cynamonu.
Dodaj kilka łyżek mąki i dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej olej na małej patelni z kilkoma łyżkami oliwy. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, wlewaj masę, tworząc z niej nieduże placki. Smaż przez około 1 minutę z każdej strony. Skomponuj całość na talerzu. Podawaj z kwaśną śmietaną i ozdabiaj posiekanym koperkiem.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Miód Złota Pasieka kilka łyżek
Cebula 1 szt.
Czerwona cebula 2 szt.
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Jabłko 1 szt.
Mąka ziemniaczana Złote Pola kilka łyżek
Mąka pszenna Złote Pola kilka łyżek
Proszek do pieczenia szczypta
Jajka Moja Kurka 2 szt.
Cynamon szczypta
Rozmaryn 1 gałązka
Musztarda francuska Madero 1 łyżka
Żurawina suszona BakaD’Or 1 łyżka
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5