Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Gulasz
Obierz cebulę i pokrój w piórka. Poszatkuj drobno kapustę. Ziemniaki umyj i pokrój w kostkę.
Kiełbasę pokrój w plasterki. Rozgrzej garnek, dodaj odrobinę oleju. Przełóż do niego połowę poszatkowanej kapusty, pokrojoną cebulę oraz ziemniaki. Przesmaż razem, aby warzywa nabrały aromatu. Kiedy warzywa się zrumienią, dodaj pokrojoną kiełbasę. Smaż razem jeszcze przez chwilę, dopraw ostrą papryką, a następnie dodaj passatę pomidorową i duś na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a smaki się połączą.
Surówka z kapusty
Pozostałą kapustę wymieszaj ze startą marchewką, dwiema łyżkami oliwy oraz ze skórką i
sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Placki bananowe
Banany obierz i pokrój w mniejsze kawałki, a następnie rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj jajko i wymieszaj. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu przez około 2 minuty z każdej strony, aż placki się zrumienią. Wyłóż placki na talerz. Na patelni rozpuść kilka łyżek cukru, aż zacznie się karmelizować. Dodaj szklankę śmietanki i gotuj razem, aż powstanie karmel i polej nim placki bananowe.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Czerwone wino 1 szklanka
Jajko Moja Kurka 1 szt.
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Marchewka 1 szt.
Cytryna 1 szt.
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Ostra papryka szczypta
Cukier Słodka Łyżeczka kilka łyżek
Śmietanka 30% Mleczna Dolina 1 szklanka
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5