Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Obierz czerwoną cebulę i pokrój w piórka. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i wrzuć czerwoną cebulę. Podlej szklanką czerwonego wina. Duś razem, aż alkohol odparuje, a wino stanie się słodkie. Następnie dodaj powidła śliwkowe i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Dynię przekrój w ćwiartki i wydrąż. Jedną część zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z twarogiem i odrobiną czerwonej cebuli pokrojonej w piórka. Dopraw chili, suszonym czosnkiem i kminem rzymskim. Wyrób dokładnie masę i uformuj z niej pulchne kotleciki. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z olejem przez około 3 minuty z każdej strony.
Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz i przełóż do miski. Dodaj kilka łyżek oliwy, kilka posiekanych listków mięty i dokładnie wymieszaj. Skomponuj wszystkie składniki na talerzu.
Drugą część dyni pokrój obieraczką w cienkie, długie plastry. Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą, posyp listkami rozmarynu, dopraw szczyptą cynamonu i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Piecz do momentu, aż dynia będzie miękka.
Do blendera przełóż jogurt. Dodaj szczyptę proszku do pieczenia oraz kilka łyżek mąki. Zmiksuj razem, aby otrzymać konsystencję ciasta naleśnikowego, dodaj garść rodzynek
i zamieszaj. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju, tworząc nieduże placki. Do rondla dodaj kilka łyżek cukru oraz szklankę wody i gotuj do momentu, aż cukier zacznie się karmelizować.
Pod koniec gotowania dopraw solą, tworząc słony karmel.
Skomponuj wszystkie składniki na talerzu.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Czerwone wino 1 szklanka
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Cukier Słodka Łyżeczka
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Mięta kilka listków
Rozmaryn 1 gałązka
Cynamon szczypta
Mąka Złote Pola kilka łyżek
Proszek do pieczenia szczypta
Miód Złota Pasieka kilka łyżek
Chilli szczypta
Suszony czosnek szczypta
Kmin rzymski szczypta
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5