Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Roladki schabowe z zapieczonymi ziemniakami
Cebulę pokrój w ćwiartki razem ze skórą i przełóż na rozgrzaną patelnię. Dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę i por. Kiedy warzywa się przypalą, podlej gorącą wodą, dodaj łyżkę miodu, dopraw pieprzem i odparuj, aby utworzyć sos. Paprykę opal bezpośrednio na gazie, przekrój na pół, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w niedużą kostkę. Ogórki kwaszone odsącz, pozostawiając wodę i pokrój w takiej samej wielkości kostkę jak paprykę.
Schab porządnie rozbij młotkiem na cienkie plastry. Wyłóż na niego paprykę i ogórka, posmaruj odrobiną musztardy, dopraw solą i pieprzem, a następnie zawiń, tworząc małe rody.
Smaż na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną tłuszczu, rumieniąc z każdej strony. Dodaj odrobinę wody. Przykryj i gotuj przez około 5 minut, aby rolady się poddusiły. Do głębokiego talerza wyłóż pozostałą paprykę i ogórka. Ułóż na nich rolady ze schabu. Całość polej sosem z palonych warzyw.
Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, zalej szklanką mleka i wstaw na mały ogień. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odsącz je, przełóż do kokilek i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu, aż ziemniaki się ładnie przyrumienią.
Krem z selera
Obierz selera, pokrój w kostkę i ugotuj w mleku pozostałym po gotowaniu ziemniaków oraz w wodzie. Dodaj dwie łyżki masła. Kiedy seler będzie miękki, zmiksuj dokładnie w blenderze. Następnie przełóż ponownie do rondla i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i dodaj kilka łyżek kaszy manny. Zagotuj. W ten sposób krem z selera zrobi się gesty i bardziej pożywny. Podawaj skropiony oliwą.
Mizeria z ogórka
Ogórki gruntowe pokrój w cienkie plastry, dodaj kilka łyżek śmietany, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Surówka z selera
Selera zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj kilka łyżek śmietany i garstkę rodzynek. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Budyń z kaszy manny
Na patelni rozpuść kilka łyżek cukru i podgrzewaj, aż karmel zrobi się gęsty. Przelej na papier do pieczenia i odstaw do zastygnięcia. Kiedy karmel będzie twardy i chrupiący, przełóż do blendera i zmiksuj, tworząc chrupiącą posypkę do deseru. Kilka łyżek kaszy manny ugotuj w mleku z odrobiną miodu i podawaj z posypką karmelową.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Mleko Mleczna Dolina kilka szklanek
Por mały kawałek
Marchewka 1 szt.
Rodzynki Bakallino 2 łyżki
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Miód Złota Pasieka kilka łyżek
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Gałka muszkatołowa szczypta
Cukier Słodka Łyżeczka kilka łyżek
Śmietana 18% Mleczna Dolina kilka łyżek
Musztarda madero 1 łyżka
Oliwa Casa de Azeite – kilka łyżek
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5