Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Steki z kalafiora
Kalafiora obierz z liści i pokrój na mniejsze kawałki. Ukrój dwa grube plastry, pozostałego kalafiora zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Rozgrzej patelnię, dodaj kilka łyżek oliwy i ułóż na niej plastry kalafiora. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy kalafior będzie zrumieniony z każdej strony, podlej szklanką białego wina, dodaj kilka listków tymianku i duś pod przykryciem do miękkości. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i uprażonymi pestkami słonecznika.
Faszerowane pieczarki z ryżem z kalafiora
Pieczarki posól i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj przez kilka minut. Kiedy pieczarki zaczną się robić miękkie, dodaj starty cheddar na górę i zapiekaj razem przez około 5 minut, aż ser się roztopi. Łodygi z pieczarek przesmaż razem z posiekanym porem i resztkami kalafiora na oliwie. Dopraw roztartymi ziarnami kolendry, kurkumą, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dodaj startego kalafiora i smaż razem, aż kalafior będzie miękki. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną natkę pietruszki i wyłóż na talerz.
Podawaj z prażonymi pestkami słonecznika.
Mus z awokado
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i obierz ze skóry. Przełóż do blendera, dodaj łyżkę kakao, odrobinę jogurtu, łyżkę miodu i zmiksuj na gładki mus. Podawaj w szklaneczkach.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Por
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Białe wino 1 szklanka
Tymianek kilka łodyg
Kolendra kilka ziaren
Kurkuma szczypta
Kakao Magnetic kilka łyżeczek
Jogurt Tola kilka łyżek
Papryka ostra szczypta
Pestki słonecznika BakaD’Or kilka łyżek
Miód Złota Pasieka 1 łyżka
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5