Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Krem z sałaty
Do rondla wlej wodę, dodaj pokrojonego pora i marchewkę. Zagotuj, robiąc szybki wywar. Sałatę umyj i przełóż do blendera, zalej wywarem, kilkoma łyżkami oliwy i zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z jogurtem, oliwą i świeżym liściem sałaty.
Fasola z pomidorami
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy, dodaj zgniecione ząbki czosnku oraz liście szałwii. Połowę pomidorów umyj, pokrój w ćwiartki i dodaj na patelnię. Smaż całość razem, aż pomidory puszczą sok i zaczną dusić się we własnym sosie, podlej odrobiną białego wina. Duś razem kilka minut, dopraw solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki, a następnie dodaj odsączoną fasolę i duś razem przez kilka minut. Wyłóż na talerz i ozdób świeżymi liśćmi szałwii.
Polędwiczki z pieczarkami
Polędwiczki przełóż do miski, dodaj kilka łyżek jogurtu, łyżkę oliwy, szczyptę tartego imbiru, szczyptę curry, sól i pieprz. Na patelnie po sosie wlej odrobinę białego wina, aby zebrać pozostały smak i wyłóż na nią polędwiczki z kurczaka oraz odrobinę posiekanej bazylii. Smaż przez około 2 minuty z każdej strony. Pieczarki pokrój w plasterki i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy pieczarki będą miękkie i rumiane podlej odrobiną białego wina, odparuj i wyłóż na talerz razem z polędwiczkami z kurczaka.
Pozostałe pomidory pokrój w plastry, polej odrobiną oliwy i łyżeczką octu z czerwonego wina. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Podawaj z liśćmi bazylii.
Obierz ziemniaki i pokrój w małą kostkę.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Por mały kawałek
Marchewka 1 szt
Czosnek kilka ząbków
Szałwia kilka listków
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Miód Złota Pasieka kilka łyżek
Bazylia kilka listków
Jogurt naturalny Tola kilka łyżek
Białe wino pół szklanki
Ocet z czerwonego wina 1 łyżeczka
Curry szczypta
Ostra papryka szczypta
Imbir tarty szczypta
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5