Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na rozgrzanej oliwie z łyżką masła.
Dodaj jedną cykorię posiekaną w paseczki, dwie łyżki miodu, kilka listków rozmarynu i podduś całość ze szklanką białego wina.
Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połącz makaron z sosem na patelni i duś razem przez kilka minut, aby smaki się połączyły. Wyłóż na talerz i posyp listkami rozmarynu.
Na osobnej patelni przesmaż na łyżce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekane pieczarki. Przesmażaj razem przez kilka minut, dodaj łyżkę miodu oraz startą skórkę z jednej cytryny. Posiekaj kilka listków bazylii i dodaj na patelnię. Obierz cykorię z dużych liści, przełóż na talerz i wyłóż je przygotowanym farszem z cebuli i pieczarek. Posyp posiekaną bazylią.
Do rondla dodaj kilka łyżek masła i rozpuść. Dodaj łyżkę mąki, przesmaż, a następnie dolewaj mleko małym strumieniem. Cały czas mieszając, zagotuj, aż powstanie gęsty sos.
Na kolejnej patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy i dodaj poszatkowaną cykorię. Przesmaż do momentu, aż cykoria zrobi się złocista. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj łopatkę wieprzową, łyżkę musztardy francuskiej, sok z połowy cytryny i podlej nieco czerwonym winem. Duś razem przez około 5 minut.
Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, polej sosem beszamelowym, posyp posiekanymi liśćmi bazylii i wstaw do piekarnika na kilka minut, aby całość się ładnie zapiekła.
Pozostałą cykorię poszatkuj, dopraw kilkoma łyżkami oliwy, solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny. Dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerz.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Białe wino 1 szklanka
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Mąka Złote Pola kilka łyżek
Czerwone wino 1 szklanka
Cytryna 1 szt.
Musztarda francuska Madero 1 łyżka
Bazylia kilka listków
Rozmaryn 2 gałązki
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Miód Złota Pasieka kilka łyżek
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5