Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Czerwoną cebulę pokrój w piórka, przełóż na rozgrzaną patelnię z oliwą, dopraw solą, pieprzem i smaż razem przez około 2-3 minuty. Dodaj kilka łyżek octu z czerwonego wina, kilka łyżek cukru oraz pół szklanki czerwonego wina i duś całość razem, aż sos odparuje i powstanie konfitura.
Cukinię pokrój w grube plastry, skrop oliwą i smaż na patelni grillowej przez około 3 minuty z każdej strony, aż cukinia będzie miękka i rumiana.
Kurczaka przełóż do miski. Dopraw solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i odrobiną curry. Ułóż na patelni z cukinią. Smaż przez około 5 minut z każdej strony tak, aby kurczak się przyrumienił.
Po usmażeniu kurczaka pokrój w skośne plastry, umieść w croissancie i posmaruj łyżką musztardy francuskiej.
Brokuł podziel na mniejsze różyczki i sparz we wrzątku do miękkości.
Croissanta z kurczakiem podawaj razem z konfiturą cebulową, grillowaną cukinią i brokułem.
Jabłka pokrój w ćwiartki a pozostałe croissanty w plastry o grubości około 1 cm, wymieszaj i przełóż do kokilek. Posłuży to za słodką przekąskę.
Do miski wsyp szklankę mąki, pół szklanki cukru i dodaj pół kostki masła. Dokładnie zagnieć całość. Uformuj rulon, pokrój w plasterki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdy krążek połóż kilka rodzynek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilka minut, aż ciastka staną się rumiane i chrupiące. Dokładnie obserwuj, aby nie przypalić ciastek.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Cukier Słodka Łyżeczka kilka łyżek
Mąka Złote Pola kilka łyżek
Ocet z czerwonego wina kilka łyżek
Czerwone wino kilka łyżek
Oregano szczypta
Tymianek szczypta
Curry szczypta
Musztarda francuska Madero kilka łyżek
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Sól Culineo
Pieprz culineo
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5