Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Ziemniaki przekrój wzdłuż, ponacinaj na wierzchu w kratkę, przełóż do brytfanny i posmaruj oliwą.Z pomarańczy zetrzyj skórkę, a miąższ pokrój w plasterki. Skórkę wymieszaj z rozdrobnionymi kozimi serkami, dopraw pieprzem i powstałym w ten sposób farszem nadziej perliczkę.
- Otwór zaszyj nicią kuchenną. Perliczkę natrzyj solą i pieprzem, umieść w brytfannie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210°C.
- Piecz często polewając powstałym podczas pieczenia sosem. Po upływie 15 minut do piekarnika wstaw brytfannę z ziemniakami (piecz je 25 min). Po upływie 20 min do perliczki dodaj plasterki pomarańczy oraz cząstki mandarynek.
- Wierzch posmaruj podgrzanym miodem, całość podlej 60 ml wody i wstaw do piekarnika na 4-5 min. Upieczoną perliczkę oraz owoce przełóż na talerz, a do brytfanny wlej ocet i zagotuj, zeskrobując starannie to, co przypieczone, żeby wydobyć smak sosu. Perliczkę podziel na porcje i podawaj z owocami, ziemniakami i sosem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5