Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Ciasto francuskie rozwiń na płasko. Odetnij pasek o szerokości około dziesięciu centymetrów i odłóż go do deseru. Rozbij jedno jajko z łyżką musztardy francuskiej i posmaruj nim ciasto. Brzegi zawiń do środka na szerokość około dwóch centymetrów. Na wierzchu ułóż pokrojony w cząstki ser camembert, posyp listkami tymianku i polej ponownie rozbitym jajem z musztardą. Ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C na około 15 minut.
Obierz szalotkę, posiekaj w piórka i przełóż na patelnię z łyżką masła. Przesmaż do momentu, aż cebula się zrumieni, następnie dodaj czerwone wino i odparuj o połowę. Kiedy sos się zagęści, dodaj kilka łyżek żurawiny i zagotuj do połączenia się smaków. Przełóż na zapieczoną tartę z serem. Podawaj z listkami bazylii i tymianku.
Pietruszkę, marchewkę i pora obierz. Pokrój w bardzo cienkie plastry, najlepiej przy użyciu malaksera. Wymieszaj z łyżką musztardy, łyżką miodu oraz solą i pieprzem do smaku. Podawaj ze świeżą bazylią.
Odłożony kawałek ciasta francuskiego posyp odrobiną brązowego cukru. Ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 8 minut w temperaturze 220 stopni. Grejpfruta obierz i wyfiletuj. Śmietankę przełóż do blendera, dodaj szczyptę cukru waniliowego i ubij na sztywną pianę. Skomponuj całość na talerzu.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:
Brązowy cukier kilka łyżek
Musztarda francuska Madero 2 łyżki
Tymianek kilka gałązek
Pietruszka 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Por mały kawałek
Czerwone wino pół szklanki
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Miód Złota Pasieka 1 łyżka
Bazylia kilka listków
Cukier waniliowy szczypta
Jajko Moja Kurka – 1 szt.
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5