Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Croissanty przekrój wzdłuż. Dolne połówki przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Rogaliki przełóż szpinakiem baby.
W osobnej misce przygotuj masę z dwóch jajek, szklanki śmietanki, soli i pieprzu oraz kilku listków rozmarynu, a następnie zalej nią croissanty, przykryj górnymi połówkami rogalików i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10-15 minut do zapieczenia.
W misce wymieszaj dokładnie łyżkę musztardy, łyżkę miodu, sól, pieprz i kilka łyżek oliwy.
Pozostałą część szpinaku wyłóż na półmisek, dodaj pokrojone pomidory oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i polej całość przygotowanym sosem.
W rondlu rozgrzej niedużą ilość wody, wstaw na niego odporną na wysokie temperatury miskę tak, aby nie stykała się z wodą, a jedynie podgrzewała na parze.
Wsyp pokruszoną czekoladę i rozpuść. Kiedy czekolada będzie idealnie rozpuszczona, dodaj szklankę śmietanki i wymieszaj razem dokładnie, aby powstał sos czekoladowy. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, możesz rozrzedzić sos mlekiem.
Na suchą patelnię wsyp cukier i podgrzewaj do skarmelizowania. Zetrzyj skórkę z pomarańczy, a następnie wyciśnij z nich sok i dodaj do cukru. Duś razem, aż cukier rozpuści się na wolnym ogniu.
W blenderze przygotuj ciasto naleśnikowe ze szklanki mąki, dwóch jaj, szklanki mleka, 3 łyżek roztopionego masła, dwóch łyżek cukru i szczypty soli. Usmaż naleśniki na odrobinie masła.
Naleśniki zawiń w trójkąty i przełóż do sosu pomarańczowego. Duś razem przez kilka minut tak, aby naleśniki wchłonęły sok. Podlej odrobiną mocnego alkoholu, najlepiej brandy i podpal, aby alkohol odparował a został jedynie smak brandy. Wyłóż naleśniki na półmisek i polej sosem czekoladowym.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Rozmaryn 2 gałązki
Cukier Słodka Łyżeczka kilka łyżek
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Śmietana 30% Mleczna Dolina 1 szklanka
Jaja Moja Kurka 4 szt.
Pomidory 2 szt.
Czerwona cebula 1 szt.
Musztarda Madero 1 łyżka
Miód Złota Pasieka 1 łyżka
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Alkohol, np. Brandy 1 szklanka
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5