Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Obierz marchewki. Jedną z nich pokrój w grubą kostkę. Z obierek marchwi, pietruszki, pora i selera przygotuj szybki bulion do podlewania kaszy. Rozgrzej patelnię, dodaj kilka łyżek oliwy i przesmaż na niej pokrojoną marchew przez około 2 minuty. Dodaj kilka listków rozmarynu oraz 2 szklanki dobrze wypłukanej kaszy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj, wykorzystując przygotowany bulion. Boczek pokrój w paski i dodaj do kaszy, aby się razem gotowały. Kiedy kasza będzie miękka, wyłóż ją na talerz, posyp skórką z cytryny, świeżymi listkami rozmarynu oraz posiekanymi listkami bazylii i szczyptą chili.
Pozostałe marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj łyżkę rodzynek i wymieszaj. Całość dopraw octem z białego wina, odrobiną cukru, oliwą, solą i pieprzem.
Do blendera wrzuć kilka listków szałwii, rozmarynu, łyżkę pestek słonecznika i odrobinę kakao. Zmiksuj dokładnie. W tak przygotowanej panierce obtocz plastry schabu.
Rozgrzej dużą patelnię, wsyp na nią łyżeczkę świeżo mielonego pieprzu, dodaj dwie łyżki masła i smaż schab przez około 3 minuty z każdej strony. Następnie wyłóż na talerz z surówką z marchwi. Schab posyp skórką z cytryny.
Brzoskwinie przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. W tym czasie ubij trzy żółtka z dwiema łyżkami cukru na puszystą piankę. W rondlu odparuj szklankę wina, aż nabierze konsystencji gęstego sosu. Na półmisek wyłóż zapieczone brzoskwinie, posyp odrobiną brązowego cukru, polej sosem z czerwonego wina i masą z żółtek. Całość opal palnikiem gazowym lub wstaw do piekarnika, aby się zarumieniło. Posyp z góry kakao i odrobiną świeżego rozmarynu.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Rozmaryn 2 gałązki
Białe wino do podlania
Pietruszka 1 szt.
Seler mały kawałek
Por mały kawałek
Pestki słonecznika 1 łyżka
Pieprz Culineo
Sól Culineo
Szałwia kilka listków
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Rodzynki Bakallino 1 łyżka
Ocet z białego wina 1 łyżeczka
Cukier Słodka Łyżeczka kilka łyżek
Brązowy cukier szczypta
Bazylia kilka listków
Cytryna 1 szt.
Chili szczypta
Jaja Moja Kurka 3 szt.
Czerwone wino do podlania
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5