Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Marynata: miód, czosnek, chili, oliwa.
Polędwiczkę oczyść, pokrój na grube plastry, tworząc steki. W moździerzu utłucz łyżkę pieprzu ziarnistego, a następnie przesyp go na sito i przelej wrzątkiem, aby pozbyć się pikantnego smaku. Sparzonym pieprzem przypraw plastry polędwiczki, dodaj kilka listków rozmarynu i skrop całość oliwą. Smaż na porządnie rozgrzanej patelni, aby polędwiczki się zrumieniły, następnie przełóż je na drugą stronę, dodaj łyżkę masła i zgnieciony ząbek czosnku i smaż przez jeszcze około 2 minuty, podlewając rozpuszczającym się masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni na kilka chwil, aby mięso odpoczęło.
Rozpuść pół kostki masła. W kąpieli wodnej ubij trzy żółtka z łyżeczką soku z cytryny oraz odrobiną soli i pieprzu. Następnie dolewaj małym strumieniem rozpuszczone masło, cały czas ubijając żółtka. Tak przygotowany sos holenderski posłuży do polania dania.
Większość jarmużu sparz dokładnie w osolonym wrzątku i odcedź. Na małej patelni przesmaż garść sparzonego jarmużu, dodaj jedno roztrzepane jajko z pozostałymi białkami i usmaż cienki omlet, doprawiając solą i pieprzem. Zawiń go w rulon i pokrój w mniejsze kawałki. Jarmuż, polędwiczkę i omlet skomponuj razem na talerzu, polej sosem holenderskim i posyp posiekaną bazylią.
Ziemniaki umyj, a następnie pokrój w grube plastry i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, odcedź je dokładnie i przełóż na bardzo mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Dodaj łyżkę sparzonego pieprzu oraz kilka gałązek rozmarynu. Przesmażaj razem do momentu, aż ziemniaki zaczną się rumienić, po czym dodaj jeszcze dwie łyżki masła i podlej odrobiną bulionu lub wody i podduś razem przez chwilę. Wyłóż na talerz.
Do wysokiego blendera przełóż pokrojony na mniejsze kawałki seler naciowy, garść jarmużu oraz pokrojone jabłka. Dodaj dwie łyżki oliwy i zmiksuj całość na koktajl razem ze szklanką mleka.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Pieprz Culineo szczypta
Sól Culineo szczypta
Jaja Moja Kurka 4 szt.
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Rozmaryn kilka gałązek
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Mleko Mleczna Dolina 1 szklanka
Bazylia kilka listków
Cytryna 1 szt.
Miód Złota Pasieka – kilka łyżek
Czosnek kilka ząbków
Chili szczypta
Pieprz ziarnisty Culineo
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5