Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Bagietkę pokrój w skośne kromki i przełóż na patelnię grillową. Smaż tak długo, aż grzanki zaczną się robić rumiane i chrupiące z każdej strony. Rozpuść kilka łyżek masła na patelni. Kiedy się dobrze rozgrzeje dodaj wątróbkę. Dodaj dwie szalotki pokrojone w piórka, przesmaż razem przez chwilę. Kiedy wątróbka zacznie się rumienić, podlej połową szklanki czerwonego wina oraz odrobiną koniaku. Duś razem przez około 5 minut, aż wątróbka będzie miękka, a alkohol odparuje. Przełóż całość do blendera i zmiksuj na gładką masę, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przełóż do kokilek i schłodź w lodówce.
Podawaj na grzankach z odrobiną świeżej, pokrojonej szalotki, kleksem kwaśnej śmietany oraz pokrojonym w plastry serem pleśniowym. Ser możesz zapiec palnikiem gazowym. Całość ozdób świeżym tymiankiem i lawendą.
Gruszki obierz i pokrój w plastry. Przełóż na niedużą patelnię i podlej odrobiną rozpuszczonego masła. Smaż razem, aż gruszki zaczną się robić rumiane, dodaj kilka łyżeczek cukru i podlej odrobiną czerwonego wina. Duś razem przez chwilę do momentu, aż gruszki będą miękkie.
Na osobnej patelni rozgrzej dwie łyżki masła i dodaj do niego około dwie łyżki bułki tartej. Smaż razem, aż bułka lekko zbrązowieje. Do bułki tartej dodaj zawartość patelni z gruszką i podduś razem przez chwilę do połączenia się składników, a następnie wyłóż do kokilek.
Wybij jaja oddzielając białka od żółtek. Białka przełóż do blendera, posól odrobinę i ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie połącz z żółtkami wymieszanymi z łyżką cukru. Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i wyłóż ubite białka. Smaż przez około 2-3 minuty, aż omlet zacznie się rumienić z jednej strony, a następnie złóż go na pół i smaż jeszcze przez chwilę. Gotowego omleta przełóż na deskę, pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż na kokilki z gruszkami. Ozdób listkami mięty.
W misce ułóż kilka liści sałaty masłowej, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojony w plastry ser pleśniowy, kilka plasterków pokrojonej szalotki, kilka kromek pieczywa oraz liście bazylii. Do wysokiego naczynia dodaj łyżkę miodu, łyżkę musztardy, łyżkę octu z białego wina i łyżkę oliwy. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę. Ozdób odrobiną lawendy.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Czerwone wino 1 szklanka
Koniak kilka łyżek
Cukier brązowy kilka łyżek
Bułka tarta Pano kilka łyżek
Jaja Moja Kurka 3 szt.
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Ocet z białego wina kilka łyżek
Miód Złota Pasieka kilka łyżek
Musztarda Madero kilka łyżek
Pomidorki koktajlowe kilka sztuk
Bazylia kilka listków
Lawenda kilka listków
Tymianek kilka gałązek
Mięta kilka listków
Oliwa Casa de Azetie – kilka łyżek
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5