Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Zetrzyj skórkę z cytryny i przełóż do żaroodpornego naczynia. Uda z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do naczynia ze skórką cytryny. Do całości dodaj kilka obranych i posiekanych ząbków czosnku, kilka listków rozmarynu, skrop olejem, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj, aby kurczak się zamarynował.
Rozgrzej patelnię i układaj na niej kawałki kurczaka. Obsmaż dokładnie, aby kurczak zrumienił się z każdej strony. Przełóż ponownie do żaroodpornego naczynia, posyp odrobiną pokruszonego sera cheddar, polej odrobiną miodu i piecz przez około 10 minut. Upieczonego kurczaka porwij na małe kawałki za pomocą widelców.
Bułki przekrój na pół, przesmaruj olejem i smaż na patelni grillowej, aż będą chrupiące i złociste.Przygotuj dodatki do burgerów: ogórki kiszone, pomidora oraz czerwoną cebulę pokrój w plastry.
Pozostały ser cheddar zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Twarożek wiejski wymieszaj z odrobiną posiekanych w kostkę ogórków kiszonych i cebuli. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną oliwy.
Przygotuj majonez - w wysokim blenderze umieść dwa żółtka, łyżeczkę musztardy, dwie łyżki octu z białego wina, odrobinę soli oraz pieprzu. Zmiksuj całość, a następnie, cały czas mieszając, dodawaj olej małym strumieniem do momentu, aż majonez zemulguje, zrobi się gęsty i klarowny. Pod koniec miksowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Zmiksuj w blenderze kilka ogórków kiszonych z odrobiną oliwy, soli i pieprzu, aby powstał sos ogórkowy.
Usmaż jajko na twardo.
Składaj burgery, łącząc ze sobą dodatki w różnych konfiguracjach.
*SKŁADNIKI DODATKOWE- SPIŻARNIA:
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Czosnek kilka ząbków
Musztarda Madero kilka łyżek
Miód Złota Pasieka kilka łyżek
Cytryna 1 szt.
Rozmaryn kilka gałązek
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Czerwona cebula 1 szt.
Jaja Moja Kurka 3 szt.
Ocet z białego wina 2 łyżki
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Natka pietruszki kilka listków
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5