Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Kalafior
Obierz kalafiora z łodyg, a następnie podziel go na mniejsze różyczki. Kłąb kalafiora obierz i pokrój w niedużą kostkę.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła ze skórką z jednej cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło nabierze orzechowego aromatu i lekko zbrązowieje, a następnie dodaj kalafiora i dopraw solą. Przesmaż przez około 2 minuty do momentu, aż kalafior się przyrumieni, a następnie przykryj pokrywką i duś całość przez około 10 minut, do momentu, aż kalafior zrobi się miękki.
W międzyczasie posiekaj dymkę, a następnie przesmaż na rozgrzanym maśle i dodaj do kalafiora.
Sos z sera camembert
W małym rondlu rozgrzej odrobinę masła, dodaj pokrojony w małe kawałki ser oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszaj dokładnie, trzymając na bardzo małym ogniu do momentu, aż ser się rozpuści.
Yorkshire pudding
Rozgrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza. Przygotuj foremkę z wgłębieniami na muffiny, do każdej przegrody wlej około łyżkę oleju i wstaw do piekarnika, aby foremka oraz olej się rozgrzały.
Do blendera wbij 4 jaja w pokojowej temperaturze, dodaj 140 g mąki i 200 ml mleka. Wymieszaj dokładnie do konsystencji ciasta. Wyjmij rozgrzaną foremkę z piekarnika i wlewaj ciasto do ¾ wysokości foremki, wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 10 minut, aż pudding pięknie wyrośnie.
Pudding podawaj razem z duszonym kalafiorem oraz sosem z sera camembert i odrobiną bazylii.
Zupa krem z kalafiora
Połowę duszonego kalafiora przełóż do osobnego garnka, dodaj trochę mleka, wody i zagotuj. Zmiksuj razem z pokrojonym w mniejsze kawałki serem rycerskim oraz łyżką chrzanu na zupę krem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z bazylią i resztą palonego masła z dymką.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Jaja Moja Kurka 4 szt.
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Cytryna 1 szt.
Mleko Mleczna Dolina kilka szklanek
Chrzan Madero 1 łyżka
Bazylia kilka listków
Gałka muszkatołowa szczypta
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5