Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj mięso, szczyptę ostrej papryki, sól i pieprz. Przesmaż całość razem do zbrązowienia mięsa przez około 2-3 minuty.
Dodaj kilka łyżek konfitury z moreli, kilka listków rozmarynu oraz dwa przetarte ząbki czosnku. Podduś razem przez około 10 minut. Pod koniec duszenia dodaj do sosu dwie łyżki zimnego masła i dokładnie wymieszaj, aby sos się zagęścił.
Jogurt przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem oraz posiekaną miętą i dokładnie wymieszaj.
Pozostałą konfiturę przełóż do miski, dopraw odrobiną octu z białego wina i pieprzem, dodaj kilka łyżek oliwy i dokładnie wymieszaj. Podawaj z podpłomykami, rzodkiewką pokrojoną w plastry, posiekaną miętą oraz sosem jogurtowo-miętowym i salsą z konfitury morelowej.
Podpłomyki
Do miski wsyp 300 g mąki oraz łyżeczkę soli i wymieszaj. Zagotuj 250 ml wody a następnie powoli dolewaj do miski, mieszając ciasto łyżką, aż konsystencja pozwoli na zagniatanie ciasta ręką. Zagniataj przez kilka minut, podsypując mąką do momentu, w którym ciasto przestanie kleić się do rąk. Podziel ciasto na równe małe kawałki i rozwałkuj je na okrągłe placki o średnicy około 15 cm. Placki smaż z dwóch stron na suchej, rozgrzanej patelni tak długo, aż ciasto się przyrumieni.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Papryka ostra szczypta
Rozmaryn 1 gałązka
Czosnek 2 ząbki
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Ocet z białego wina 1 łyżka
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5