Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Pasta z makreli
Makrelę obierz ze skóry i ości tak, aby zostało samo mięso w ładnych, dużych kawałkach.
Część makreli przełóż do blendera, dodaj kilka łyżek jogurtu, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Zmiksuj całość dokładnie do konsystencji pasty.
Potrawka a’la kedgeree
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu dodając do wody kilka plastrów świeżego imbiru.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i smaż na rozgrzanej patelni z oliwą razem z posiekanym kawałkiem pora.
Kiedy warzywa się zezłocą dodaj dwie torebki ugotowanego ryżu i smaż razem doprawiając solą i pieprzem.
Na małej szklance ułóż folię spożywczą robiąc wgłębienie, posmaruj lekko olejem, wybij jajko, dopraw solą i pieprzem, a następnie zawiń szczelnie tak, aby cała przestrzeń była wypełniona jajkiem. Tak przygotowane torebki z jajkiem gotuj we wrzątku przez około 2-3 minuty, aby ścięło się białko, a żółtko pozostało płynne.
Dwa jajka ugotuj na twardo, natomiast kolejne dwa jajka usmaż w głębokim tłuszczu.
Ryż podawaj razem z jajkami i kawałkami wędzonej makreli. Ozdób kilkoma listkami bazylii.
Pudding ryżowy
Jedną torebkę ugotowanego ryżu przełóż do blendera, dodaj około szklankę napoju sojowego i zmiksuj do gładkiej konsystencji. Połowę puddingu przełóż do kokilek. Do reszty dodaj odrobinę kakao oraz cukru wanilinowego i ponownie zmiksuj. Wyłóż do kokilek z pozostałym puddingiem. Na patelni rozpuść kilka łyżek cukru i podgrzewaj, aż zacznie tworzyć się karmel.
Polej nim puddingi i ozdób listkami mięty.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Jogurt naturalny Tola kilka łyżek
Por mały kawałek
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Mięta kilka listków
Bazylia kilka listków
Kakao Magnetic 1 łyżeczka
Cukier wanilinowy szczypta
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5