Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Piersi z kurczaka z sałatą rzymską i sosem bazyliowym
Do małej miski zetrzyj imbir oraz skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach. Dodaj dwie łyżki miodu, odrobinę oliwy oraz szczyptę kurkumy. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Do marynaty przełóż piersi z kurczaka i obtocz je dokładnie.
Na patelni grillowej rozgrzej łyżkę masła, a następnie ułóż zamarynowane piersi. Smaż przez około 5 minut z każdej strony na niedużym ogniu, aby kurczak się zrumienił z zewnątrz, a wewnątrz był usmażony i soczysty.
Do wysokiego blendera wsyp pestki słonecznika, dodaj około pół szklanki oliwy, liście bazylii i zmiksuj całość na pesto z trzema kostkami lodu i odrobiną soli.
Sałatę rzymską przekrój wzdłuż na ćwiartki.
Na niedużej patelni rozgrzej łyżkę miodu oraz łyżkę musztardy francuskiej i ułóż na niej pokrojoną sałatę. Duś razem przez kilka minut, po czym wyłóż sałatę na talerz, a na wierzchu ułóż pokrojonego w plastry kurczaka. Całość polej sosem bazyliowym.
Sałata z grzankami
Wykorzystaj powstały sos po smażeniu kurczaka i dalej podgrzewając, ułóż na patelni połowę bagietki pokrojonej w grube plastry i duś przez około minutę, aby pieczywo nasączyło się pozostałym sosem oraz się zrumieniło.
Drugą sałatę pokrój w cienkie paski.
Jabłko przekrój, pozbądź się gniazda nasiennego, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj razem z odrobiną oliwy, soli i pieprzu.
Grzanki podawaj na przygotowanej sałacie.
Grzanki na słodko
Pozostałą bagietkę również pokrój w grube plastry, obtocz w roztrzepanym jajku z odrobiną mleka i brązowego cukru, a następnie smaż na maśle przez około minutę z każdej strony, aby się zrumieniło.
Wyłóż na talerz i posyp cukrem waniliowym, szczyptą cynamonu oraz startą skórką z cytryny.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Musztarda francuska Madero kilka łyżek
Miód Złota Pasieka kilka łyżek
Cytryna 1 szt.
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Kurkuma szczypta
Jajko Moja Kurka 1 szt.
Mleko Mleczna Dolina kilka łyżek
Cukier brązowy kilka łyżek
Cukier waniliowy szczypta
Cynamon szczypta
Jabłko 1 szt.
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5