Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Potrawka z kurczaka
Uda z kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, dodaj pokrojonego kurczaka i podsmażaj jeszcze przez około 3 minuty z odrobiną świeżego tymianku.
Na osobnej patelni przesmaż pieczarki pokrojone w plastry, aby się zrumieniły. Połącz kurczaka i pieczarki i przesmaż jeszcze przez dwie minuty. Pod koniec smażenia podlej odrobiną białego wina oraz szklanką śmietanki i podduś jeszcze przez chwilę.
Ciasto francuskie rozwiń na desce i przy pomocy kokilek wytnij z niego kilka krążków. Potrawkę przełóż do kokilek i przykryj wyciętym ciastem francuskim. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na kilka minut, aby ciasto się zapiekło.
Pora pokrój w cienkie plasterki i przesmaż na patelni z odrobiną oleju. Kiedy por się zrumieni, podlej śmietanką i podduś do miękkości doprawiając solą i pieprzem. Całość zmiksuj, aby uzyskać gładką konsystencję. Potrawkę podawaj z sosem porowym i posiekaną natką pietruszki.
Pączki z ciasta francuskiego
Z ciasta wytnij jeszcze 3 krążki, a następnie naczyniem o mniejszej średnicy, np. Kieliszkiem wytnij w nich mniejsze krążki. Smaż w głębokim tłuszczu przez około 2 minuty z każdej strony, aby ciasto urosło i się zrumieniło. Wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pączki przełóż na talerz, posyp brązowym cukrem i opal lekko, aby cukier się rozpuścił, a następnie posyp szczyptą cynamonu.
Różyczki z ciasta francuskiego
Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj kilka łyżek wiórków kokosowych, kilka łyżek miodu, garść rodzynek, szczyptę cynamonu i dokładnie wymieszaj.Na pozostałym cieście ułóż równą warstwę farszu, a następnie ciasto zawiń w rulon. Krój w plastry o grubości około 1-2cm i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach przez około 7 minut, aby ciasto się zapiekło. Wyłóż na talerz, ozdób wiórkami kokosowymi oraz lawendą.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Olej Słonecznikowy Wyborny 2 szklanki
Miód Złota Pasieka kilka łyżek
Jabłko 1 szt.
Tymianek 2 gałązki
Wiórki kokosowe Bakallino kilka łyżek
Białe wino 1 szklanka
Śmietanka 30% Mleczna Dolina 1 szklanka
Jajko Moja Kurka 1 szt.
Brązowy cukier 1 łyżka
Cynamon szczypta
Rodzynki Bakallino kilka łyżek
Lawenda kilka gałązek
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5