Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Placki ziemniaczane z dorszem
Zetrzyj ziemniaki na tarce o dużych oczkach, dodaj jedno jajko i odrobinę mąki tak, aby masa zaczęła się kleić. Dopraw solą i pieprzem. Formuj nieduże placki i smaż na rozgrzanym oleju przez około 2-3 minuty z każdej strony, aby się ładnie przyrumieniły.
Rozgrzej patelnię i ułóż w niej papier do pieczenia. Rybę pokrój w mniejsze kawałki, a następnie ułóż na patelni z papierem i smaż przez około 3 minuty z każdej strony na niewielkim ogniu. Rybę dopraw solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilka minut, aby się dopiekła.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przesmaż na złoto pokrojoną w piórka czerwoną cebulę oraz garść pokrojonej w paski kolorowej papryki. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych i podduś razem.
Na talerze wyłóż placki razem z podduszonymi warzywami, a na wierzchu ułóż kawałki upieczonego dorsza.
Krem z groszku ze szpinakiem
Groszek przełóż do rondla razem z zalewą i gotuj na niewielkim ogniu. Kiedy się zagotuje, zmiksuj blenderem na krem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z podduszonym szpinakiem, kleksem jogurtu i odrobiną lawendy.
Suflet ze szpinakiem
Do rozgrzanego rondla przełóż pozostały szpinak i podgrzewaj go na niedużym ogniu do całkowitego rozmrożenia. Dodaj odrobinę rodzynek, a następnie dopraw szczyptą cynamonu i cukrem. Wybij dwa jaja oddzielając żółtka od białek.
Białka ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj szczyptę proszku do pieczenia oraz szczyptę cukru wanilinowego i utrzep. Połącz ze sobą delikatnie obie masy i wyłóż do kokilek.
Na górze ułóż po dwie łyżki przygotowanego szpinaku i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 7 minut.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Mąka Złote Pola kilka łyżek
Jajka Moja Kurka kilka sztuk
Tymianek kilka gałązek
Czerwona cebula 1 szt.
Papryka czerwona ¼ szt.
Papryka żółta ¼ szt
Pomidorki koktajlowe kilka sztuk
Jogurt naturalny Tola kilka łyżek
Lawenda kilka gałązek
Rodzynki Bakallino kilka łyżek
Cynamon szczypta
Cukier brązowy 1 łyżka
Proszek do pieczenia szczypta
Cukier wanilinowy szczypta
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5